13:07 / 18.12.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Međunarodni dan migranata

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Henry Nicholls / PIXSELL

Međunarodni je dan migranata, a jučer su upravo migranti iz izbjegličkog kampa na Cipru uveličali proslavu 85. rođendana pape Franje. Njih 50, o Papinu trošku, bit će preseljeno u Italiju. Upravo Sveti Otac redovito upozorava na teškoće i izazove s kojima se suočavaju migranti, posebno ilegalni.

Ali Rezaie bio je vlasnik male tiskare u Heratu u Afganistanu. Sada je ilegalni migrant.

- Imao sam svoj posao, auto, dom. Živio sam opušteno, putovao s prijateljima, imao novca, nikakvih problema. Ali kada su talibani preuzeli vlast, za mene je postalo opasno, jer sam surađivao sa stranim organizacijama, kaže Ali.

Podignuo je svu ušteđevinu, još i posudio nešto novca i krenuo na put prema Europi koji traje puna tri mjeseca. U drugom su se pokušaju, u ponedjeljak ujutro, probili u Francusku i sada se odmaraju u migrantskom centru. Neki njihovi suputnici nisu bili te sreće, granična policija ih je uhvatila. Aliju i ostalima koji su prošli, mobiteli omogućuju kontakt s članovima obitelji.

Dio puta pratio ih je snimatelj Associated Pressa, dio je Ali snimao sam. Na putu je susreo bezbrižne skijaše u alpskoj bjelini. Kaže da mu same planine i nisu neki problem, ima ih i u Afganistanu, ali na ovakve zimske uvjete ipak nisu naviknuti.

- Preko Turske do Grčke putovao sam 25 dana, uglavnom pješke. Ovi planinski prijelazi ne bi mi bili problem da nema toliko snijega, kaže.

Afganistanaca je sve više na rutama ilegalnih migranata. Od pada Kabula u kolovozu do kraja prošlog mjeseca, 80.000 ih se prijavilo za azil u Europskoj uniji. To je porast od 96 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!