20:40 / 27.01.2022.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/HRT

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Nacistički koncentracijski logor Auschwitz - Birkenau

Nacistički koncentracijski logor Auschwitz - Birkenau

Foto: Jakub Porzycki / REUTERS

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Sovjetska Crvena armija na današnji je dan 1945. godine oslobodila nacistički logor Auschwitz - Birkenau. Tijekom holokausta nacisti su ubili 6 milijuna Židova i milijune pripadnika drugih naroda.


Prije 77 godina, sovjetska Crvena Armija ušla je u logor Auschwitz-Birkenau. Svijet je doznao za istrebljenja ljudi, ovdje i u drugim logorima. Tvornice smrti radile su godinama, pod kontrolom nacista pogubljeno je 6 milijuna Židova, ali i pripadnika drugih vjerskih, etničkih i političkih skupina koje je režim smatrao nevrijednima života. Ubijeno je i oko milijun i pol djece.

- Ja sam jedino dijete odvedeno iz Stuttgarta koje se živo vratilo. Nacisti su ubili 20 članova moje obitelji. Tri godina bila sam u logoru Terezin. Zatim četiri godine u postelji zbog teških posljedica na zdravlje, izjavila je Inge Auerbacher, preživjela žrtva holokausta.

I papa Franjo je podsjetio na strahote od prije 8 desetljeća.

- Moramo se prisjećati istrebljenja milijuna Židova i ljudi drugih nacionalnosti i vjera. Neopisiva okrutnost ne smije se ponoviti. Pozivam sve, posebno nastavnike i obitelji, da prenose novim naraštajima svijest o strahotama te mračne stranice ljudske povijesti. Nikada ne smijemo zaboraviti, izjavio je papa Franjo. 

Na mjestu Memorijalnog centra posvećenog ubijenim Židovima Europe u Berlinu vijence su položili njemački kancelar i predsjednik, Olaf Scholz i Frank-Walter Steinmeier, te predsjednik izraelskog parlamenta Mickey Levy. Lokacija toga centra povezana je s čovjekom koji je razbuktao mržnju prema Židovima, u blizini je bilo führerovo sjedište te njegovo posljednje prebivalište, ratni bunker. 

U Bundestagu je održana komemoracija. 

- Prisjećamo se žrtava nacional-socijalističkih zločina. Ubijenih Židova i Roma, kao i žrtava među slavenskim narodima. Milijuna progonjenih, pljačkanih, ponižavanih, obespravljenih, mučenih, ostavljenih da umru. Samo zato što su mislili drugačije, vjerovali drugačije, voljeli drugačije. Jer su nacional-socijalisti njihove živote smatrali bezvrijednima, izjavila je Bärbel Bas, predsjednica njemačkog Bundestaga. 

Židovske organizacije posebno upozoravaju na novi fenomen. U pandemiji neki uspoređuju mjere zaštite zdravlja s nacističkim progonima.

- Kako netko može uspoređivati holokaust s bolešću, ekonomskim ili političkim problemom? Tu nema usporedbe. Molim vas, ostavite riječ "holokaust" samo za to i ništa drugo, izjavio je Israel Meri Lau, bivši izraelski rabin, preživjela žrtva holokausta. 

Glavni tajnik UN-a, António Guterres, upozorio je na val antisemitizma. Ističe kako se ponegdje Židovima preporučuje da se ne izdvajaju odjećom ili vjerskim detaljima. Drugdje se događaju i napadi na sinagoge. Antisemitizam, rekao je, najstariji je oblik mržnje utemeljene na predrasudama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!