Nalog za uhićenje Putina za Rusiju besmislen, za Ukrajinu tek početak

17.03.2023.

16:55

Autor: P.F./Hina/HRT

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Sergey Bobylev / via Reuters

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini, što je Moskva nazvala besmislenim, a Kijev objavio da je to "tek početak".

U prvom uhidbenom nalogu zbog Ukrajine, ICC je pozvao na uhićenje predsjednika Rusije Vladimira Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskom okupiranom teritoriju najmanje od 24. veljače 2022. Postoje razumni temelji za pretpostavku da Putin nosi individualnu kaznenu odgovornost za prije spomenute zločine, objavio je ICC.

ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.

Evo što kažu suci 


- Ovo je važan trenutak u procesu pravde pred Međunarodnim kaznenim sudom. Suci su pregledali informacije i dokaze koje je dostavio tužitelj Međunarodnog kaznenog suda i utvrdili da postoje vjerodostojne optužbe protiv ovih osoba za navodne zločine. Sud radi svoj dio posla. Suci su izdali naloge za uhićenje, a izvršenje ovisi o međunarodnoj suradnji, kazao je predsjednik Međunarodnog kaznenog suda Piotr Hofmanski.

- Ruska okupacija dijelova Ukrajine nije priznata međunarodnim pravom. Čak i kad bi bila priznata kao okupacija, to još ne daje Rusiji kao strani u sukobu pravo da prisilno premješta ljude s teritorija koje je anektirala. To bi i dalje predstavljalo kršenje Ženevskih konvencija, izjavio je tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za ljudska prava Reed Brody.


video thumb

Moskva opetovano niječe da ruske snage čine zločine u Ukrajini.

Odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) nema nikakvo značenje za našu državu, gledajući i s pravnog aspekta, napisala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svojem Telegram kanalu. Rusija nije stranka Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda i nema nikakve obveze prema njemu, dodala je.

Time se referirala na dokument kojim je ICC 1. srpnja 2002. osnovan u Rimu. Statut su ratificirale 123 države nad kojima sud ima nadležnost. Među njima, među ostalima, nisu Rusija, SAD, Kina, Indija, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran, pa sud nad njima nema izravnu jurisdikciju.

No ICC može suditi za zločine počinjene na teritoriju države koja je potpisnica Rimskog statuta.

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog pozdravio je izdavanje naloga protiv Putina.

Ovo je tek početak, napisao je šef ureda Andrij Jermak na Telegramu. Ukrajinsko tužiteljstvo odluku je nazvalo povijesnom.

Odluka Suda dolazi dan nakon što je istražno tijelo Ujedinjenih naroda optužilo Rusiju za različite ratne zločine u Ukrajini, uključujući optužbu za ubojstva s namjerom i mučenje.

Tijelo tvrdi da su ruske snage u određenim slučajevima primorale djecu da promatraju silovanje članova svoje obitelji te ih pritvarale s truplima.

Vijest o nalogu dolazi uoči planiranog posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga idući tjedan Moskvi. Analitičari smatraju kako je cilj posjeta učvršćivanje odnosa između Pekinga i Moskve u vrijeme zahlađivanja odnosa Kine i Zapada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!