Međunarodni kazneni sud otvara ured u Venezueli istražujući moguće zločine

10.06.2023.

07:08

Autor: HRT/V.G./Hina

Međunarodni kazneni sud otvara ured u Venezueli

Međunarodni kazneni sud otvara ured u Venezueli

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Međunarodni kazneni sud (ICC) otvara ured u Venezueli, rekao je u petak tužitelj Karim Khan nakon sastanka s predsjednikom Venezuele Nicolasom Madurom. ICC istražuje Venezuelu zbog mogućih zločina protiv čovječnosti.

ICC se nada "bližoj suradnji" s Venezuelom i pomoći u provedbi pravosudnih reformi, jamčeći "više pravde" u toj južnoameričkoj zemlji, rekao je Khan.

- Siguran sam da će ovaj ured dodati pozitivne prakse (...) To će sigurno imati vrlo povoljan učinak, rekao je predsjednik Maduro.

Dodatne pojedinosti o operaciji i broju osoblja koje će ured imati nisu naveli.

Khan je ranije najavio da će ICC ured u glavnom gradu Venezuele Caracasu otvoriti u ožujku 2022., nakon što je ICC u studenom 2021. objavio preliminarnu istragu o mogućim zločinima protiv čovječnosti koje su od 2017. navodno počinili dužnosnici u Madurovoj vladi.

Maduro je tada rekao da poštuje odluku, ali da je ne dijeli.

Tim istražitelja Ujedinjenih naroda rekao je da je pravosudni sustav Venezuele nastavio s kršenjem ljudskih prava kao dio državne politike za gušenje protivljenja Maduru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!