Međunarodni tjedan gluhih osoba

23.09.2021.

15:27

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Međunarodni tjedan gluhih osoba

Međunarodni tjedan gluhih osoba

Foto: Studio 4 / HRT

Međunarodni je tjedan gluhih osoba. Danas obilježavamo Međunarodni dan znakovnih jezika, a 25. rujna Međunarodni dan gluhih osoba. Sve se obilježava kako bi javnost obratila pozornost na to koji problemi i potrebe se javljaju kod gluhih osoba. 


Međunarodni tjedan gluhih osoba

Međunarodni tjedan gluhih osoba

Foto: Studio 4 / HRT

O problemima koji muče gluhe osobe govorio je u Studiju 4, prevoditelj znakovnog jezika Damir Dolinar

- Od djetinjstva komuniciram rukama i to mi je materinji jezik. Moji su roditelji bili gluhi. Moje je djetinjstvo bilo izrazito tiho, rekao je i dodao kako sestra i on čuju te da rade kao prevoditelji za gluhe i nagluhe.

- U obitelji osim roditelja, bilo je puno gluhih i to je bio moj svijet tišine. Prvo sam naučio znakovni jezik zato što smo u obitelji tako komunicirali, rekao je.

Istaknuo je kako pohvaljuje HRT zato što ona pruža razne programe za gluhe, a oni su kako kaže, gladni informacija. Oni trenutno imaju informaciju iz prve ruke. 

- Kada se desio potres odmah smo bili angažirani od strane HRT-a i to je za gluhe puno značilo, rekao je Dolinar.

Govori kako je gluhoća invalidnost koja je nevidljiva te da što se tiče zapošljavanja gluhih u RH, situacija je vrlo teška.

- Što se tiče odnosa države prema gluhim osobama, sve je lijepo stavljeno na papir, ali život govori nešto sasvim drugo, ističe.

Na pitanje ima li sluha država za gluhe, odgovorio je da nema.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!