17:25 / 11.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Medved pozvao birače u Mostaru da podrže HDZ BiH, obećao potporu

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tomo Medved pozvao je birače da glasuju za HDZ BiH na lokalnim izborima u Mostaru i njihova vodećeg kandidata Marija Kordića, najavljujući nastavak potpore.
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je i zamjenik predsjednika HDZ-a, pozvao je birače da glasuju za HDZ BiH na lokalnim izborima u Mostaru i njihova vodećeg kandidata Marija Kordića, najavljujući nastavak potpore Hrvatske ovome gradu i braniteljima.

-
Kao zamjenik predsjednika HDZ-a, a uoči održavanja ovih važnih izbora u Mostaru, želim pozvati građane Mostara najprije da izađu na izbore, ali isto tako pozvati ih da svoj glas daju kandidatima Hrvatske demokratske zajednice i našem dr. Mariju Kordiću, rekao je Medved na konferenciji za novinare zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodao je kako se dr. Kordić kao ravnatelj Doma zdravlja u Mostaru dokazao u jako izazovnome vremenu kao liječnik u uspješnoj borbi protiv koronavirusa.

Medved je najavio nastavak potpore Vlade RH projektima u Mostaru i diljem Bosne i Hercegovine.

- Vlada Republike Hrvatske će nastaviti na našem tragu na suradnji i potpori, kao što smo to činili i do sada. To su bolnica u Mostaru, Sveučilište, Memorijalni centar Domovinskoga rata, dodao je Medved. Podsjetio je kako je Vlada RH u prvome valu pojave koronavirusa pomogla Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izvijestio je da je kako je na prekjučerašnjem sastanku, na kojemu je bio i čelnik SDA Bakir Izetbegović, uz posredovanje veleposlanika SAD-a u BiH Erica Gordona Nelsona i voditelja Izaslanstva Europske unije u BiH Johanna Sattlera, zaključeno da se svi birački listići broje u Mostaru kako bi se izbjegle špekulacije o izbornim manipulacijama.

- Pozvali smo njih, ali i OESS te Središnje izborno povjerenstvo (SIP), prema kojemu mi imamo otklon, da izborne aktivnosti budu u potpunosti izmještene u Mostar, kako bi se svi glasovi, bilo oni koji dolaze poštom ili preko mobilnih timova, brojali u Mostaru, kako bismo izbjegli bilo kakve špekulacije, rekao je Čović.

Čelnik HDZ BiH pozvao je sve građane da, uz pridržavanje mjera protiv zaraze koronavirusom, u što većem broju iziđu na izbore za lokalna tijela vlasti, koji se nakon 12 godina trebaju održati 20. prosinca. Također je izrazio očekivanje da će HDZ BiH uspjeti ostvariti pobjedu i dobiti gradonačelnika. On je potvrdio kako je dogovoren nastavak razgovora između vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH i SDA o izmjenama Izbornog zakona kako bi se provele presude Ustavnoga suda i Suda za ljudska prava u Strasbourgu, nakon čega bi BiH mogla dobiti kandidacijski status za članstvo u EU sljedeće godine.

Medved najavio nastavak potpore hrvatskim braniteljima u BiH

Ministar Medved razgovarao je i s predstavnicima hrvatskih braniteljskih i stradalničkih udruga iz BiH o nastavku potpore ovoj populaciji.

Na sastanku se razgovaralo o problemima pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane, braniteljskim pravima i zakonima koji se odnose na braniteljska prava.

Prema priopćenju razgovaralo se i o budućoj suradnji kao i prilagodbi određenih zakona u Hrvatskoj koja će postati dio sustavnih rješenja i konkretne pomoći pripadnicima braniteljske populacije. Pri tome, u priopćenju nije pojašnjeno o kojim se izmjenama propisa radi.

Predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga iz BiH zahvalili su ministru Medvedu na potpori koju ministar, ali i Vlada Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem čine za branitelje HVO-a u Bosni i Hercegovini.

Tijekom dana ministar Medved posjetio je i Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar u Mostaru čiju je izgradnju i opremanje financirala Hrvatska te najavio snaženje odnosa s istoimenim centrom u Hrvatskoj.

Posebni predstavnik EU-a pozvao Mostarce da nakon 12 godina izađu na izbore I posebni predstavnik Europske unije u BiH, voditelj Delegacije EU-a u Sarajevu Johann Sattler pozvao je Mostarce da izađu na lokalne izbore koji se u tome gradu prvi put održavaju nakon 12 godina, nazvavši to prigodom za novi početak.

- Nemojte podcjenjivati moć svog glasa. Izađite na izbore i glasujte, rekao je Sattler u Mostaru dodajući kako je važno da se izborima odazove što veći broj ljudi. Po njegovim riječima, nakon punih dvanaest godina Mostarci konačno imaju prigodu glasovati kako bi odlučili tko će ih predstavljati u vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!