Medvedev: Britanski dužnosnici koji pomažu Ukrajini su 'legitimna meta'

31.05.2023.

10:40

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Dimitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost Ruske Federacije

Dimitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost Ruske Federacije

Foto: Yekaterina Shtukina / Reuters/Sputnik

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev rekao je u srijedu da je Britanija "vječni neprijatelj" Moskve i da se svi britanski dužnosnici koji pomažu Ukrajini u ratu mogu smatrati legitimnim vojnim metama.


Dimitrij Medvedev je, komentirajući izjavu britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja da Ukrajina ima pravo napasti mete na ruskom teritoriju radi samoobrane, rekao da bi se britanski "glupi dužnosnici" trebali sjetiti da bi Britanija mogla biti "okvalificirana kao da je u ratu".

- Glupi dužnosnici Velike Britanije, našeg vječnog neprijatelja, moraju zapamtiti da se u okviru općepriznatog međunarodnog prava koje regulira vođenje rata u suvremenim uvjetima, uključujući Haašku i Ženevsku konvenciju s njihovim dodatnim protokolima, njihova situacija može kvalificirati kao da su u ratu, dodao je.

- Velika Britanija djeluje kao saveznik Ukrajine pružajući joj vojnu pomoć u obliku opreme i stručnjaka, tj. de facto vodi neobjavljeni rat protiv Rusije, napisao je Medvedev na Twitteru.

- U tom slučaju, bilo koji od njezinih javnih dužnosnika (bilo vojnih, bilo civilnih, koji pomažu Ukrajini u ratu) može se smatrati legitimnom vojnom metom, zaključio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!