12:59 / 26.02.2022.

Autor: Hina/I.B.

Medvedev: Rusiji nisu osobito potrebni diplomatski odnosi sa Zapadom

Foto: Sputnik/Dmitry Astakhov/Pool via REUTERS

Foto: Sputnik/Dmitry Astakhov/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Rusiji zapravo više nisu potrebni diplomatski odnosi sa Zapadom, rekao je bivši predsjednik i visoki sigurnosni dužnosnik Dmitrij Medvedev, odbacujući zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Medvedev je rekao da su sankcije Rusiji dale dobar razlog da se povuče iz dijaloga o strateškoj (nuklearnoj) stabilnosti i, potencijalno, iz Novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) potpisanog s Washingtonom 2010. i produženog 2021. godine.

- Ne trebaju nam posebno diplomatski odnosi... Vrijeme je da zaključamo veleposlanstva i nastavimo kontakte gledajući jedni druge kroz dalekozore i preko nišana, napisao je Medvedev na svojoj stranici na ruskoj društvenoj mreži VK.

Medvedev, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina i zamjenik šefa ruskog vijeća sigurnosti, rekao je da "prekrasne (sankcije) Zapada neće ništa promijeniti, naravno".

Moskva će nastaviti svoje vojne operacije u Ukrajini sve dok ne postigne ciljeve koje je predsjednik Putin definirao kao "demilitarizaciju" i "denacifikacija", rekao je.

"Sankcije se uvode iz jednog jednostavnog razloga - političke nemoći koja proizlazi iz njihove (Zapada) nesposobnosti da promijene ruski kurs", napisao je Medvedev.

Osudio je kao "stvarno nepravednu" odluku Vijeća Europe, tijela za zaštitu ljudskih prava, da suspendira rusko članstvo, ali je dodao da je taj potez bio dobar razlog da se "zalupi vrata" organizaciji, čime je Rusija dobila priliku ponovno uvede smrtnu kaznu za opasne kriminalce.

Ruske snage gađale su ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, topništvom i krstarećim projektilima u subotu treći dan zaredom, ali predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da glavni grad Kijev ostaje u ukrajinskim rukama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!