09:44 / 26.03.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Medvedev: Tvrtke koje su napustile Rusiju traže da ih se ne nacionalizira

Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je u subotu za RIA Novosti kako strane tvrtke koje su napustile Rusiji traže da im se ne uvodi vanjsko upravljanje i da se njihove ruske podružnice ne nacionalizira, jer se žele vratiti, a smatra kako će to i učiniti, no pitanje je kada i s kakvim gubicima.

- Naravno, vratit će se. Pitanje je kada i s kolikim gubicima. Mi smo dosta veliko tržište, neki kažu - premium tržište. Dakle, ako se žele odreći dijela prihoda, dobro, neka odbiju, možemo i mi živjeti bez toga. Ali oni ne žele, rekao je Medvedev.

On tvrdi da strane tvrtke "potiho govore" kako čekaju "da se situacija riješi i da se nadaju mirnom rješavanju sukoba u Ukrajini" te da traže da im se ne uvodi vanjska kontrola i nacionalizacija "jer se", kako je rekao, "žele vratiti".

Odlazak stranih tvrtki s ruskog tržišta smatra "apsolutno političkom pričom" na koju su tvrtke prisiljene "zbog pritiska vlada zemalja iz kojih dolaze".

- Da nije bilo kolosalnog pritiska vlada zemalja zapadnog svijeta, ni jedna tvrtka ne bi ni otišla. Dakle, ovo je apsolutno politička priča, a takve priče obično traju određeno vrijeme. Ekonomija je u tom smislu vječna, rekao je Medvedev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!