11:57 / 19.01.2020.

Autor: Kristina Pešić/Jelena Perleta/IMS/HRT

Meghan i Harry - što sve gube s titulom

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Princ Harry i njegova supruga Meghan Markle prije svega više neće dobivati javni novac za kraljevske dužnosti.
Princ Harry i njegova supruga Meghan Markle više neće dobivati javni novac za kraljevske dužnosti, neće se koristiti titulom Kraljevsko Visočanstvo i više neće formalno predstavljati britansku kraljicu, objavila je Buckinghamska palača. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa namjeravaju vratiti 2 milijuna i 400 tisuća funti poreznih obveznika, uloženih u renoviranje njihove kuće."Uvijek će biti voljeni članovi naše obitelji", napisala je kraljica, nakon što su Meghan i Harry ostali bez plemićkih titula, dužnosti i novca britanskih poreznih obveznika.

Kraljičina objava stiže kao epilog razgovora o budućnosti mlade obitelji koja je odlučila započeti novi život, izvan kraljevskog dvora. Da žele svoj život, dalo su naslutiti i prilikom zaruka 2017.

Sve su iznenadili i odlukom o stvaranju, kako su rekli, "progresivne nove uloge" unutar kraljevske institucije, gdje će biti financijski neovisni i živjeti na relaciji Velika Britanija-Kanada. Britanci su pozorno pratili što se zbiva na kraljevskom dvoru.

- Mislim da će im sada biti bolje, Meghan je morala trpjeti rasizam, Britanci su je dosta namučili govoreći o njoj svašta. Želim im  sve najbolje, kaže jedna građanka.

- Mislim da su na gubitku, više neće biti dio kraljevske obitelji, ovo je divna zemlja, ali to je njihov izbor, kaže njen sugrađanin.

Alastair Bruce, komentator s kraljevskih dvora ovo naziva "svojevrsnom abdikacijom". 

- Harry i njegova supruga sada su u određenoj mjeri slobodni, mogu slijediti svoje snove. Ali više neće biti dio kraljevskog biznisa, rekao je.

Sad se svi pitaju kako će izgledati život Meghan i Harryja u Kanadi i tko će voditi računa o njihovu osiguranju. Harry je osudio ponašanje britanskih tabloida prema supruzi, podsjećajući kako su se odnosili prema njegovoj majci. Neće zasigurno izbjeći ni interes kanadskih medija, ali teško da će u tome nadmašiti svoje otočne kolege.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!