17:22 / 25.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Meghan Markle progovorivši o pobačaju razbila tabu

-

-

Foto: - / -

Meghan Markle doživjela je spontani pobačaj u srpnju.
Vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle u kolumni za New York Times prvi je put progovorila o pobačaju, temi koja je još uvijek svojevrsni tabu te su njezinu ispovijest pozdravile razne udruge osnovane kao potpora obiteljima koje su izgubile dijete.

-
Čestitam Meghan jer je imala hrabrosti podijeliti svoju priču s toliko ljepote i elokvencije, izjavila je Zoe Clark-Coates, dužnosnica udruge Mariposa Trust koja pomaže osobama koje su izgubile dijete.

- To je tema o kojoj se ne priča često, dodala je Clark-Coates, autorica knjige o tuzi i trudnoći.

Prema njezinim riječima, svaki put kada neka slavna osoba govori o spontanom pobačaju ili kada to bude tema neke televizijske serije, "uočavamo veliko povećanje broja ljudi koji traže našu pomoć".

Napisan u prvom licu, članak vojvotkinje opisuje patnju njezina supruga Harryja te njihovu zajedničku tugu i bol. Meghan i Harry roditelji su 18-mjesečnog Archija.

Podaci udruge Tommy's, koja financira istraživanja o pobačaju i prijevremenom porodu, kažu da jedna od pet trudnoća završi pobačajem ili prijevremenim porodom, što je oko 250.000 takvih trudnoća na godinu u Velikoj Britaniji.

Sophie King, primalja u toj udruzi, tvrdi da je pobačaj još uvijek tabu-tema u društvu te da majke poput Meghan, koje su odlučile podijeliti svoje iskustvo, to rade kako bi stale na kraj stigmi i sramu.

Meghan Markle doživjela je spontani pobačaj u srpnju. To se, kako je rekla, dogodilo za vrijeme presvlačenja njihova prvorođenca Archieja, a bol je opisala kao oštar grč.

Harry i Meghan u studenome prošle godine otišli su živjeti u Kanadu, ali su se u ožujku preselili u SAD, u Los Angeles.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!