Meka: Cijepljeni vjernici u Velikoj džamiji u nedjelju molili rame uz rame

17.10.2021.

16:23

Autor: M.M./HRT/Hina

Cijepljeni vjernici u Velikoj džamiji molili rame uz rame

Cijepljeni vjernici u Velikoj džamiji molili rame uz rame

Foto: Saudi Press Agency / via Reuters

Cijepljeni vjernici u nedjelju su, prvi put od izbijanja pandemije covida smjeli moliti rame uz rame u Velikoj džamiji u Meki, nakon što su vlasti Saudijske Arabije ukinule mjeru poštovanja obvezne fizičke distance.

Velika džamija u Meki najvažnije je sveto mjesto islama i prije početka pandemije (potkraj 2019.) u njoj su molili milijuni muslimanskih vjernika. No potom su uvedene mjere kojima je pristup džamiji bio ograničen, a posljednjih nekoliko mjeseci mjere su postupno ublažavane, posebno za cijepljene vjernike.

- Prostor Velike džamije sada se može u potpunosti koristiti, no zaposlenici, vjernici i turisti moraju u svakome trenutku nositi zaštitne maske, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova, a prenosi službena novinska agencije SPA.

Već od nedjelje odluka se primjenjuje za sve potpuno cijepljene protiv Covida-19, dodaje se u priopćenju.

Punim će kapacitetom u cijeloj zemlji odsad moći raditi i javni prijevoz, restorani, kina..., a na otvorenom više nije obvezno nošenje zaštitnih maski.

U Velikoj džamiji i oko nje uklonjene su linije iscrtane na tlu koje su označavale udaljenost što ju je trebalo poštovati pri ulasku u svetište. Kaba, crna kockasta građevina, glavno islamsko svetište i hodočasničko odredište u Meki vjernicima će i dalje ostati nedostupno.

U uobičajenim vremenima, hadž i umra (malo hodočašće) Saudijskoj Arabiji godišnje donose zaradu od oko 10,2 milijarde eura.

Ova je država dosad službeno izvijestila o gotovo 548.000 evidentiranih slučajeva zaraze i o 8760 smrtnih slučajeva od posljedica covida.

Vlada je početkom kolovoza ubrzala kampanju cijepljenja nastojeći što prije ublažiti ograničenja, oživjeti turizam te potaknuti održavanje sportskih događaja i ostalih priredbi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!