07:22 / 18.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Meksički novinar ubijen vatrenim oružjem ispred kuće u Tijuani

Martinez je upucan ispred svog doma

Martinez je upucan ispred svog doma

Foto: Jorge Duenes / REUTERS

Meksički fotoreporter umro je nakon što je upucan u glavu ispred svog doma u sjevernom pograničnom gradu Tijuani, izvijestili su dužnosnici u ponedjeljak.

Margarito Martinez (49) više od desetljeća radio je u Tijuani za nekoliko nacionalnih i međunarodnih novinskih kuća koje pokrivaju kriminal i nasilje bandi koje je ostavilo ožiljke na gradu koji se nalazi na američko-meksičkoj granici nasuprot San Diegu.


Ured glavnog državnog odvjetnika u matičnoj državi Tijuane, Baja California, rekao je kako su dužnosnici koji su odgovorili na poziv hitne pomoći oko podneva pronašli Martinezovo tijelo ispred njegovog doma s ozljedom glave nanesene vatrenim oružjem.


Kolega novinar iz Baja Californije rekao je kako je Martinez bio uključen u državni program koji je usmjeren na zaštitu života novinara.


- Nedavno je ušao u program zaštite jer je primao prijetnje, rekao je novinar koji je zatražio anonimnost.


Tijuana je postala jedan od najnasilnijih meksičkih gradova zbog sukoba između narko-bandi koje ratuju oko krijumčarskih ruta.


Komisija za ljudska prava Baja Californije osudila je Martinezovo ubojstvo, rekavši kako "svaki napad na novinare predstavlja napad na slobodu izražavanja i pravo društva da bude informirano".


Martinez je drugi novinar ubijen ove godine u Meksiku, nakon smrti Josea Gamboe prošloga tjedna u jugoistočnoj državi Veracruz.


Od 2000. do 2021., skupina za ljudska prava "Članak 19" (Article 19) registrirala je 145 ubojstava novinara u Meksiku, uz sedam smrtnih slučajeva zabilježenih prošle godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!