Meksiko: Aguascalientes postala 12. savezna država koja je dekriminalizirala pobačaj

31.08.2023.

07:21

Autor: Hina/HRT/T.S.

Dekriminaliziran pobačaj u Aguascalientesu

Dekriminaliziran pobačaj u Aguascalientesu

Foto: Quetzalli Nicte-Ha / REUTERS

Meksički Vrhovni sud priopćio je da je dekriminalizirao pobačaj u saveznoj državi Aguascalientes u središnjem dijelu zemlje, čime je postala dvanaesta savezna država koja je ukinula kaznene sankcije za taj postupak.

Vrhovni sud je rekao da je prijašnji zakon kriminalizirao zdravstvene radnike i "potpuno potisnuo ustavno pravo žena i ljudi sa sposobnošću rađanja na izbor, a time i njihovo pravo na zdravlje, jednakost i nediskriminaciju".

Također je prekršio pravo na zdravlje žrtava silovanja, nametanjem "zahtjeva koji ometaju i odgađaju pristup zdravstvenim uslugama koje bi u takvim slučajevima trebale biti zajamčene promptno i hitno", kazao je sud.

Iako je meksički Vrhovni sud još 2021. jednoglasno proglasio kažnjavanje pobačaja neustavnim, većina od 32 savezne države te zemlje tek treba izmijeniti svoje lokalne zakone.

Skupina za ljudska prava GIRE rekla je da je podnijela tužbu početkom 2022. zajedno s četiri druge skupine kao dio nacionalne strategije za iskorjenjivanje kriminalizacije pobačaja u Meksiku.

GIRE je slavio presudu rekavši da će država sada imati obvezu pružanja usluga pobačaja.

Vjerska skupina ConParticipacion je u objavi na X (bivši Twitter) tu presudu nazvala "nesretnom", rekavši da pokazuje "prenatalno nasilje i diskriminaciju".

Zeleni val pozdravlja odluku


Međutim, mnoge ženske skupine i grupe za ljudska prava pohvalile su odluku, objavljujući zelena srca na društvenim mrežama, predstavljajući takozvani Zeleni val, društveni pokret za reproduktivna prava koji je preplavio Latinsku Ameriku početkom ovog stoljeća.

Pokret su potaknuli slučajevi poput onog 11-godišnje djevojčice u Argentini koja je bila prisiljena roditi 2019. nakon što je bila silovana, unatoč tome što je molila za pobačaj.

Ranije ovog mjeseca, jedna 11-godišnja žrtva silovanja u Peruu prvotno je odbijena iz bolnice jer se približavala 18 tjednu trudnoće. Skupine za ljudska prava su prosvjedovale, a Ujedinjeni narodi su pozvali državu da intervenira.

Neke latinoameričke i karipske zemlje dopuštaju pobačaj u slučajevima silovanja ili kada je majčin život u opasnosti, ali dugotrajne pravne procedure mogu učiniti tu mogućnost nedostižnom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!