Meksiko bira novog predsjednika, očekuje se pobjeda Obradora

01.07.2018.

20:32

Autor: S.M./Hina

default error photo
U Meksiku se održavaju predsjednički izbori. Očekuje se da će vlast preuzeti Andres Manuel Lopez Obrador, kandidat ljevice.
U Meksiku se održavaju predsjednički izbori. Očekuje se da će vlast preuzeti Andres Manuel Lopez Obrador, kandidat ljevice.

Lopez Obrador
vodi u istraživanjima javnog mnijenja i bit će prvi lijevi političar koji će nakon više desetljeća zasjesti na čelo države ako uspije poraziti vladajuću stranku političkog centra Institucionalnu revolucionarnu stranku (PRI). Lopez Obrador predstavljao se kao jedina osoba koja može 'očistiti' političku scenu vjerodostojnost koje je poljuljana stalnim skandalima vezanima uz korupciju i bujanje kriminala i usporenim gospodarskim rastom.

Sadašnji predsjednik Enrique Pena Nieto ne može se zbog zakonskih ograničenja više natjecati na predsjedničkim izborima. Njegova popularnost narušena je istragama o navodnim sukobima interesa i pronevjerama u vrhu vladajuće stranke. Glavni protivnici su mu Ricardo Anaya iz stanke desnog centra Nacionalna stranka akcije (PAN) i kandidat vladajuće stranke PRI Jose Antonio Meade, bivši ministar financija. Lopez Obrador prema anketama vodi pred njima 20-ak posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!