06:28 / 08.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Meksiko: Identificirani ostaci još jednog od 43 nestala studenta

REUTERS/Henry Romero

REUTERS/Henry Romero

Foto: - / REUTERS

Identificirani su ostaci jednog od 43 meksička studenta koji se smatraju nestalima od rujna 2014.
Identificirani su ostaci jednog od 43 meksička studenta koji se smatraju nestalima od rujna 2014. u državi Guerrero na jugu Meksika, objavio je u utorak tužitelj Omar Gomez.

- Ostaci odgovoraju studentu Christianu Alfonsu Rodríguezu Telumbreu, kazao je Gómez misleći na jednu od šest pronađenh kostiju u potoku La Carniceria.

Ti su ostaci bili poslani ove godine na Institut za genetiku sveučilišta u Innsbrucku u Austriji. To je drugi identificirani studet nakon Alexander Mora Venancio koji je također identificiran na austrijskom institutu.

Radi se o slučaju Ayotzinapa, odnosno o jednoj meksičkoj školi iz koje je u noći s 26. na 27. rujna 2014. nestalo 43 studenata u Iguali u Guerreru. Te noći deseci studenata iz Ayotzinapa su došli u Iguala kako bi sjeli na autobus koji bi ih odveo na prosvjede. Međutim napali su ih naoružani napadači, a vrlo vjerojatno i policajci.

Ovaj pokolj naštetio je ugledu Meksika i postao je simbol neuspjeha ove zemlje u borbi protiv  nasilja i korupcije.

Potok La Carnicería se nalazi na oko 800 m od rijeke Colula gdje su ostaci 43 studenta bačeni nakon što su spaljeni, pokazala je istraga koju je pokrenula administracija predsjednika Enriquea Pene Nietoa još prije dolaska na vlast aktualnog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora koji je prije 19 mjeseci kada je preuzeo vlast obećao da će rasvjetliti slučaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!