07:31 / 02.07.2018.

Autor: I.B./Hina

Meksiko: Lopez Obrador obećao fiskalnu disciplinu i dobre odnose sa SAD-om

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Lopez Obrador prvi je ljevičarski predsjednik nakon više desetljeća u drugom po veličini gospodarstvu u Latinskoj Americi.
Nakon uvjerljive izborne pobjede novi meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će održati fiskalnu disciplinu i tražiti prijateljske odnose sa SAD-om te obećao da država neće konfiscirati privatnu imovinu, prenose agencije.

Lopez Obrador (64), prvi ljevičarski predsjednik nakon više desetljeća u drugom po veličini gospodarstvu u Latinskoj Americi, u govoru je obećao da će poštovati građanske slobode i da pod njegovom vladavinom neće biti diktature.
Međutim, ponovio je obećanje dano u kampanji da će zbog moguće korupcije preispitati energetske ugovore koje su sadašnje vlasti potpisale s tvrtkama,  upozorivši da će se nepravilnostima baviti Kongres te državni i međunarodni sudovi.

Lopez Obrador izabran je za predsjednika s najmanje 53 posto osvojenih glasova, objavio je predsjednik Državnog izbornog instituta Lorenzo Cordova.
Projekcija temeljena na prebrojavanju glasova u 7800 izbornih jedinica potvrdila je pobjedu Lopeza Obradora. Dobio je između 53 i 53,8 posto glasova.

Umjereni konzervativac Ricardo Anaya dobio je 22,8 posto, dok je Jose Antonio Meade iz Institucionalne revolucionarne stranke sadašnjeg predsjednika Enriquea Nieta dobio 16,3 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!