Meksiko nacionalizira vađenje litija

20.04.2022.

14:01

Autor: HRT/Hina/J.L.

Litij

Litij

Foto: TonelloPhotography / SHUTTERSTOCK

Gornji dom meksičkog parlamenta usvojio je u utorak prijedlog zakona o nacionalizaciji aktivnosti vađenja litija, osiguravši državi kontrolu nad proizvodnjom ključne sirovine za električne automobile.

Prijedlog zakona sastavio je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, a u ponedjeljak dobio je većinu glasova u donjem domu parlamenta. Za prijedlog glasalo je 298 zastupnika, a njih 197 bilo je suzdržano.

U utorak prijedlog je prošao i u gornjem domu parlamenta, Senatu, s 87 glasova za, 20 protiv i 16 suzdržanih.

Prema neto usvojenom zakonu koji još mora potpisati predsjednik, pravo na vađenje litija imat će samo buduća državna rudarska kompanija.

Trenutno je samo jedan rudnik litija u Meksiku relativno blizu faze proizvodnje, a njime upravlja kineska kompanija, napominje agencija Associated Press. Nalazi se na sjeveru Meksika i trenutno nije jasno hoće li ga preuzeti država, dodaje AP.

Zakon o nacionalizaciji vađenja litija sastavni je dio šireg paketa reformi u sektoru proizvodnje električne energije koje nisu dobile heleno svjetlo donjeg doma parlamenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!