09:09 / 19.10.2018.

Autor: P.F./Hina

Meksiko odbacuje pritisak SAD-a zbog migranata

Ilustracija (foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Ilustracija (foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Više od tisuću ljudi, uključujući obitelji i žene s djecom, krenulo je iz Hondurasa prema SAD-u u subotu, nekoliko dana nakon što je SAD pozvao predsjednika te zemlje da zaustavi masovnu migraciju.
Meksiko odbacuje pokušaje pritiska nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio da će zatvoriti južnu granicu Sjedinjenih Država kako bi spriječio navalu migranata, uključujući karavanu koja čeka na meksičkoj granici i želi doći do SAD-a.

Meksički ministar unutarnjih poslova Alfonso Naverette u parlamentu je rekao da želi jasno poručiti vladi SAD-a kako njegova zemlja odbacuje svaki pokušaj pritiska da mijenja svoj zakonski okvir.

Meksička je vlada također rekla da će od UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) zatražiti pomoć oko pitanja karavana i nalaženja humanitarnog rješenja za migrante.

Više od tisuću ljudi, uključujući obitelji i žene s djecom, krenulo je iz Hondurasa prema SAD-u u subotu, nekoliko dana nakon što je SAD pozvao predsjednika Hondurasa da zaustavi masovnu migraciju. Kada stignu u Meksiko, planiraju zatražiti izbjeglički status kako bi ostali u zemlji ili zatražiti vizu za prolazak do američke granice.

Policajci na granici neće odbiti migrante, rekao je čelnik policije Manelich Castilla meksičkoj televiziji Foro TV i dodao da im je samo dana uputa da zadrže karavanu. Navarette je rekao da neće svi migranti ispuniti kriterije za dobivanje izbjegličkog statusa, ali će Meksiko pokušati osigurati humanitarnu zaštitu i ljudska prava za najveći mogući broj ljudi.

Trump je u četvrtak zaprijetio da će razmjestiti američku vojsku i zatvoriti južnu granicu ako se Meksiko ne pokrene da zaustavi velike skupine migranata koji dolaze u SAD iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora. Moram, na najoštriji mogući način, pozvati Meksiko da zaustavi ovaj nasrtaj, a ako to ne može, pozvat ću američku vojsku i ZATVORITI JUŽNU GRANICU!, upozorio je Trump na Twitteru.

U travnju je zbog slične skupine migranata, koji su nazvani "karavana", Trump zahtijevao čvršću kontrolu granice i zatražio da se takvim skupinama zabrani ulazak u SAD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!