Meksiko pokreće bazu podataka o preko 100.000 "nestalih"

12.05.2023.

10:40

Autor: Hina/HRT/T.S.

Broj nestalih skočio nakon objave rata kartelima

Broj nestalih skočio nakon objave rata kartelima

Foto: STRINGER / REUTERS

Meksiko će krajem mjeseca pokrenuti bazu podataka koja bi trebala pomoći u prikupljanju informacija o desecima tisuća nestalih osoba, priopćio je ured saveznog tužiteljstva (FGR).

Registar bi trebao prikupljati informacije iz više raznih datoteka o masovnim i tajnim grobnicama, uhićenjima, zločinima mučenja, kaznenim dosjeima, otiscima prstiju i genetskim materijalom, objavio je FGR u službenom glasniku.

Prošle godine je broj službeno nestalih premašio 100.000, a sada se taj broj procjenjuje na više od 112.000. Broj nestalih skočio je nakon što je predsjednik Felipe Calderon objavio rat moćnim narko kartelima.

- Puno toga treba učiniti, a ova objava je prvi korak. FGR je konačno prepoznao svoju odgovornost, objavila je na Twitteru udruga za ljudska prava Centro Prodh.

Nevladine udruge optužuju javne institucije zadužene za istrage o takvim slučajevima da su neučinkovite, spore u reakcijama i nedovoljno financirane.

Najava FGR-a dolazi dan nakon Majčinog dana kada svake godine na tisuće majki izlazi na ulice i traže "istinu i pravdu" za svoju nestalu djecu.

Nacionalna forenzička banka podataka (BNDF), zajedno s Nacionalnim registrom neidentificiranih i netraženih preminulih osoba, kreće s radnjama vezanim uz pokretanje baze podataka 29. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!