Meksiko zatvara 33 prihvatna centra za migrante

11.05.2023.

07:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Meksiko zatvara 33 prihvatna centra za migrante

Meksiko zatvara 33 prihvatna centra za migrante

Foto: Jose Luis Gonzalez / REUTERS

Meksički institut za migracije (INM) u srijedu je priopćio da će obustaviti rad u 33 prihvatna centra za migrante dok državna organizacija za zaštitu ljudskih prava dovršava pregled tih mjesta nakon požara u kojem je poginulo 40 migranata pod vladinim skrbništvom.

Objekti, smješteni diljem Meksika, mogu istovremeno primiti do 1300 ljudi za boravak do sedam dana, navodi se u priopćenju instituta za migracije.

Oni će ostati zatvoreni sve dok Nacionalna komisija za ljudska prava (CNDH) ne pregleda mjesta i izda konačno izvješće.

Institut je dodao da će nastaviti s radom drugih centara, ne navodeći koliko ih je trenutno otvoreno. Od prošle godine INM je vodio ukupno 57 prihvatnih centara s kapacitetom od 6800 ljudi.

INM je prošlog mjeseca rekao da će surađivati s komisijom za ljudska prava na procjeni uvjeta u migracijskim centrima. Zagovornici migranata zahtijevali su pomno istraživanje požara u migrantskom centru u gradu Ciudad Juarezu na sjevernoj granici u ožujku u kojem je poginulo 40 ljudi, a mnogi su ozlijeđeni.

Voditelj instituta, Francisco Garduno, zbog incidenta je optužen za nezakonito obnašanje javne dužnosti. No, on ostaje na dužnosti i ne želi komentirati slučaj koji je u tijeku, prenosi Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!