13:59 / 26.06.2018.

Autor: HRT

Mektić: BiH neće biti prihvatni centar za ilegalne migrante

-

-

Foto: - / -

Kazao je kako je u tijeku opremanje središta za smještaj migranata u jednom od bivših pogona "Agrokomerca" kod Velike Kladuše.
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić odbacio je mogućnost da njegova zemlja postane prihvatni centar za ilegalne migrante koji pokušavaju doći do država-članica Europske unije a potvrdio kako će bosanskohercegovačke vlasti učiniti sve kako bi zaštitile svoje granice ali i osigurale humanitarnu pomoć migrantima koji ipak stignu u BiH.

"BiH nema kapacitet postati prihvatni centar i to sam jasno kazao u Bruxellesu", kazao je Mektić novinarima u Međugorju gdje je sudjelovao na sjednici predsjedništva Saveza gradova i općina BiH na kojoj je glavna tema bila upravo migrantska kriza.

Mektić je izjavio kako su državne vlasti potpuno svjesne poteškoća s kojima se suočavaju neke općine, posebice one na području Unsko-sanske županije gdje se koncentrira najveći broj ilegalnih migranata koji onda pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj.

Kazao je kako je u tijeku opremanje središta za smještaj migranata u jednom od bivših pogona "Agrokomerca" kod Velike Kladuše.

Na tom prostoru, kako je najavio, ubuduće će morati boraviti svi ilegalni migranti i oni više neće moći spavati u improviziranim naseljima. Time će se, tvrdi Mektić, migrantima zajamčiti sva potrebna zaštita a pomoći će se i lokalnim vlastima koje trenutačno same moraju snositi teret te krize.

Uz centar kod Velike Kladuše bit će otvoren i još jedan sličan u jednoj napuštenoj vojarni kod Sarajeva i time će se trajno rješiti problem smještaja migranata kojih je od početka godine u BiH ušlo nešto više od sedam tisuća.
Mektić je potvrdio i kako je policija identificirala skupinu od dvadesetak ilegalnih migranata na području Bihaća sklonih nasilju i izgredima te konzumiranju droga.

Svi oni prebačeni su u imigracijsko središte zatvorenog tipa koje se nalazi kod Sarajeva i tamo će biti pod stalnim nadzorom kako bi se kontroliralo njihovo ponašanje.

Ministar sigurnosti BiH konstatirao je kako je ilegalna migracija ozbiljan problem kako za Europsku uniju tako i za zemlje zapadnog Balkana pa se može rješavati samo zajedničkim djelovanjem.

"Problem dolazi iz Bugarske i Grčke pa zemlje zapadnog Balkana ne smiju biti žrtve te migrantske krize", kazao je Mektić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!