13:07 / 06.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Mektić: Bude li pravomoćno osuđen u RH, Mamić će u zatvor u BiH

-

-

Foto: - / -

Mektić je podsjetio da Hrvatskoj stoji na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude kako se to već zbivalo u prošlosti, primjerice u slučaju Branimira Glavaša.
Zdravko Mamić ne može izbjeći zatvorsku kaznu, i ako mu ona bude pravomoćno izrečena u Hrvatskoj, on će je odslužiti u Bosni i Hercegovini, ako Zagreb to zatraži na temelju postojećeg međudržavnog sporazuma, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašeni su krivima za USKOK-ove optužbe o izvlačenju oko 116 milijuna kuna iz kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna. Sud im je izrekao zatvorske kazne, pri čemu je Zdravko Mamić dobio šest i pol godina.

Komentirajući novinarima slučaj Mamić, odnosno činjenicu da je on otišao u BiH uoči izricanja presude na sudu u Osijeku, Mektić je kazao kako je zakon jasan i predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj ako ima bosanskohercegovačko državljanstvo. To je slučaj i s osobama iz BiH s državljanstvima drugih zemalja koji su pobjegli u pokušaju da izbjegnu izdržavanje kazne, podsjetio je Mektić.

Kazao je kako to ipak nije zapreka da Mamić završi iza rešetaka bude li pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.

Podsjetio je kako Hrvatskoj stoji na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude kako se to već zbivalo u prošlosti, primjerice u slučaju Branimira Glavaša.

U takvim situacijama nadležan je Sud BiH koji formalno razmatra presudu izrečenu u drugoj državi i izdaje nalog za njezinu provedbu.

Bosanskohercegovački sud do sada je u pravilu potvrđivao takve presude bez preinaka iako mu teoretski na raspolaganju stoji i mogućnost smanjenja izrečene kazne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!