09:46 / 06.08.2020.

Autor: T.V./Hina

Melbourne u šestotjednoj strogoj karanteni

Foto: Jacqueline Wales from Pixabay

Foto: Jacqueline Wales from Pixabay

Foto: - / -

Australski drugi najveći grad Melbourne uveo je šestotjednu karantenu. Većina ureda i trgovina je zatvorena, pa se strahuje od moguće nestašice hrane dok se vlasti bore s drugim valom pandemije izazvane koronavirusom.
Australski drugi najveći grad Melbourne u četvrtak je uveo šestotjednu karantenu. Dok se vlasti bore s drugim valom pandemije izazvane koronavirusom, većina ureda i trgovina je zatvorena, pa se strahuje od nestašice hrane.

Trgovine su zatvorene, a ulice puste u tom petmilijunskom gradu, prijestolnici australske savezne države Victorije, koja je u posljednja 24 sata zabilježila  471 slučaj zaraze koronavirusom i osam smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.
Australija sada bilježi oko 20.000 slučajeva i 255 umrlih, što je još mnogo manje nego u brojnim drugim razvijenim zemljama.

No rast broja zaraženih u državi Victoriji prijeti i ostatku zemlje. Novi Južni Wales zabilježio je u srijedu 12 novih slučajeva zaraze te ih je sada ukupno 483.

- Već smo jednom izravnali tu krivulju, ponovno ćemo to učiniti, rekao je novinarima ministar zdravlja Greg Hunt.

Premijer Victorije Daniel Andrews pozvao je stanovnike Melbournea, koji već tjednima žive uz malo blaže mjere karantene, da ostanu mirni unatoč većoj potražnji za potrepštinama u supermarketima. Nema potrebe da ljudi gomilaju zalihe hrane za više mjeseci, kazao je Andrews novinarima u Melbourneu.

Stopa nezaposlenosti na nacionalnoj razini povećat će se na oko 10 posto zahvaljujući ponovnim restriktivnim mjerama u državi Victoriji, rekao je australski premijer Scott Morrison.

- Ove će mjere imati veoma negativan učinak na našem putu oporavka, rekao je premijer.

Nakon zatvaranja međunarodnih granica, uvođenja karantene u gradovima i pokretanja kampanje za testiranje Australija se u lipnju ponovno otvorila i tada je zabilježen jednoznamenkasti dnevni rast zaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!