12:38 / 19.07.2020.

Autor: V.K./Hina

Melbourne uvodi obvezne maske pri izlasku iz kuća

Foto: AAP Image/Daniel Pockett via REUTERS

Foto: AAP Image/Daniel Pockett via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Stanovnici Melbournea moraju nositi maske prilikom svakog izlaska iz svojih domova, mjera je koju uvodi druga najnaseljenija australska država Victoria.
Stanovnici Melbournea moraju nositi maske prilikom svakog izlaska iz svojih domova, mjera je koju uvodi druga najnaseljenija australska država Victoria, nakon što je i u nedjelju, kao i protekla dva tjedna, zabilježila troznamenkaste slučajeve zaraze  koronavirusom.

- Nepoštovanje ove mjere i izlazak bez maske bit će kažnjen s 200 australskih (140 američkih) dolara, kazao je premijer te države Daniel Andrews najavljujući njezino uvođenje.

Victoria, koja je za svojih gotovo pet milijuna stanovnika od 9. srpnja uvela djelomičnu karantenu, objavila je da u nedjelju bilježi 363 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je dan prije imala 217.  

- Nosit ćemo maske u Victoriji, a vjerojatno i u drugim dijelovima zemlje još dugo, rekao je Andrews u kratkom televizijskom obraćanju.

- Nema cjepiva za ovaj široko rasprostranjen virus. Maske su jednostavna stvar, no riječ je o mijenjanju navika, o tome da to jednostavno postane dio rutine, kazao je.

Australija je zabilježila oko 11.800 slučajeva zaraze, što nije velik broj u usporedbi s nekim drugim zemljama, no u Victoriji je zaraza unutar lokalne zajednice u porastu, što je navelo vlasti na uvođenje striktnijih mjera socijalne distance.

Registrirana su tri slučaja smrti povezana s koronavirusom te je u toj državi ukupno 38, a u cijeloj Australiji 122-oje  preminulih.

Victoria je prva australska država koja je zatražila obvezno nošenje maski za dio svoje populacije.

Novi Južni Wales, nanaseljenija australska država, počeo je početkom srpnja ublažavati mjere socijalne distance, no nakon ponovnog rasta broja slučajeva i u toj su zemlji pooštrene mjere razmaka.

Oko 60 ljudi u Sydneyu suočeno je s mogućom kaznom od 1000 američkih dolara svaki, nakon što su u subotu navečer sudjelovali u proslavi na kojoj su prekršene zdravstvene mjere koje propisuju da se kod kuće ne smije okupljati više od 20 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!