10:30 / 03.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Melbourne zatvara gotovo sve trgovine, gasi dio industrije do sredine rujna

Foto: AAP Image/James Ross via REUTERS

Foto: AAP Image/James Ross via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Od srijede navečer u Melbourneu će se zatvoriti većina trgovina, neke proizvodnje i administrativne usluge, u okviru šestotjednog zatvaranja koje će, očekuje se, pogoditi 250.000 radnih mjesta.
Australski drugi najveći grad Melbourne u kojemu je već na snazi noćni policijski sat objavio je nova ograničenja za industriju, uključujući trgovinu i građevinarstvo, u očajničkim naporima da zauzda širenje virusa koji se vratio nakon što je prvotno stavljen pod kontrolu.

- Epidemija koronavirusa - najnoviji podaci

Od srijede navečer u Melbourneu će se zatvoriti većina trgovina, neke proizvodnje i administrativne usluge, u okviru šestotjednog zatvaranja koje će, kako se očekuje, pogoditi 250.000 radnih mjesta, objavljeno je u ponedjeljak.

Država Victorija uvela je izvanredno stanje u nedjelju zbog skoka u lokalnom prijenosu bolesti, pa je među ostalim u Melbourneu uveden policijski sat od 20 sati do pet sati ujutro.

Australija se do nedavno bolje nosila s virusom od ostalih zemalja i ima 18.361 oboljelih od Covida-19 i 221 preminulu osobu, no sad je izložena riziku gubitka kontrole u državi Victoriji koja je uvela do sada najstrože mjere kretanja.

Susjedne države New South Wales i South Australia također su uvele nove mjere predostrožnosti.

- Koliko nas god srce boljelo zbog zatvaranja radnih mjesta, moramo to učiniti kako bismo zaustavili širenje ovog iznimno zaraznog virusa, kazao je premijer Victorije Daniel Andrews u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

- U suprotnom ograničenja neće trajati šest tjedana, nego šest mjeseci, dodaje.

Proizvodnja mesa smanjit će se za trećinu i radnici će nositi zaštitnu odjeću, a zabranit će se i dio građevinskih radova.

Supermarketi će ostati otvoreni, a ostat će i mogućnost preuzimanja hrane u restoranima i dostava obroka, no mnoge druge će trgovine i uslužne djelatnosti biti zatvorene.

Noćni policijski sat u Melbourneu trajat će šest tjedana, a stanovnici petmilijunskog grada smjet će izlaziti samo zbog posla i nužnih poslova poput nabavke hrane i pružanja skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!