17:37 / 13.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Merkel: Prijem zapadnobalkanskih zemalja je strateški cilj EU-a

Angela Merkel i Aleksandar Vučić održali su konferenciju za medije

Angela Merkel i Aleksandar Vučić održali su konferenciju za medije

Foto: Milos Tesic/ATAImages / PIXSELL

Članstvo država zapadnog Balkana u Europskoj uniji cilj je Berlina, ali do prijema još je dug put, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u Beogradu i poručila da inicijativa Otvoreni Balkan mora biti otvorena za sve zapadnobalkanske zemlje.

Posjetom Beogradu Angela Merkel je počela oproštajnu turneju Zapadnim Balkanom, a poslije bilateralnih razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji istaknula je geostrateški interes sadašnjih članica Unije da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže eurobloku.

- Predstoji još dug put prije nego što Srbija i cijela regija konačno postanu članicama Europske unije, što je i naš zajednički cilj, rekla je Merkel.

Njezina ranija stajališta su da šest država zapadnog Balkana: Srbiju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo vidi kao buduće članice EU-a.

- Neka pitanja rješavat će se na kraju procesa, odgovorila je Merkel na pitanje je li članstvo Srbije u EU uvjetovano priznanjem neovisnosti Kosova i dodala da nisu ni sve države članice EU-a priznale Kosovo.

Poručila je i da je inicijativa Otvoreni Balkan, koju su ranije pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, mora biti otvorena i za ostale zemlje regije.Ta inicijativa, po njezinu sudu, može dovesti do napretka, ali ona ne bi željela kako neki imaju dojam - da postoji neki zaseban klub.

- Procesi moraju biti otvoreni. Ako od šest zemalja tri kažu kako žele napraviti neki korak, mora biti jasno da će i četvrta zemlja biti uključena kada kaže da i ona želi sudjelovati. Uvijek moramo imati kao cilj da to bude na kraju svih šest zemalja, naglasila je Merkel.

video thumb

Komentirajući budućnost Berlinskog procesa, koji je ona inicirala radi bržeg približavanja Zapadnog Balkana EU-u, izjavila  je da s optimizmom gleda na to da će njezin nasljednik na dužnosti kancelara, tko god to bio, nastaviti razvijati tu njezinu ideju.

Srbijanski predsjednik je, uz brojne komplimente njemačkoj kancelarki, istaknuo da je Srbiji učinila veliku čast svojim dolaskom na kraju svoje političke karijere te da je Srbije njezina druga kuća.

Vučić: Kompromisno rješenje za Beogradu i Prištinu, ali ne poražavajuće i ponižavajuće za Srbiju  

Vučić zna koji su uvjeti Srbije za pristupanje EU-u i rekao je da se u rješavanju odnosa Beograda i Prištine zalaže za dijalog i kompromisno rješenje.

- Mi smo spremni razgovarati uvijek i o svim mogućim kompromisnim rješenjima. Kompromisno rješenje, a ne koje će biti poražavajuće i ponižavajuće za Srbiju, poručio je.

Svjestan je da njegova zemlja neće postati članicom EU prije nego što problem s Kosovom bude riješen.

- Srbija je posvećena dijalogu s Prištinom, kompromisno rješenje je dobro i za Srbe i Albance. Samo u miru vidimo budućnost, rekao je Vučić.

Merkel je upozorila i na važnost pravnog sustava na putu ka EU-u. Vučić je o tome dao obećanje, rekla je i dodala da je u njemu prepoznala osobu koja "ne daje lažna obećanja".

Vučić je istaknuo da je njemačkoj kancelarki "predao izvješća" o tome što je vlada do sada učinila, no "stvari su daleko od idealnih", jer je potrebna reforma pravosuđa i medijskog sektora, priznao je.

Merkel se prije bilateralnog susreta s Vučićem sastala s predstavnicima civilnog sektora zapadnobalkanskih zemalja, javili su beogradski mediji.

Vučić je ranije popodne njemačku kancelarku dočekao u beogradskoj zračnoj luci, a potom joj je priređen i svečani doček uz najviše državne i vojne počasti, ali je bilo primjetno da je Merkel tijekom ceremonije intoniranja državnih himni sjedila, a Vučić stajao te su potom zajedno pozdravili zastavu i počasnu postrojbu garde Vojske Srbije. 

Merkel zapadnobalkansku turneju nastavlja u utorak sastankom u Tirani s premijerom Albanije Edijem Ramom te nizom bilateralnih susreta s premijerima država Zapadnog Balkana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!