07:09 / 28.08.2018.

Autor: HRT

Merkel i Trump dijele zabrinutost zbog razvoja događaja u Siriji

Screenshot Twitter, ilustracija

Screenshot Twitter, ilustracija

Foto: - / -

Oba su čelnika pozvala na međunarodnu akciju kako bi spriječili humanitarnu krizu u pokrajini Idlib, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.
Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump izrazili su zabrinutost zbog razvoja događaja u Siriji, osobito humanitarne situacije u pokrajini Idlib, izjavili su jučer njihovi uredi nakon što su dvoje čelnika telefonski razgovarali.

Oba su čelnika pozvala na međunarodnu akciju kako bi spriječili humanitarnu krizu u pokrajini Idlib, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Rusija je pozvana da moderira kod sirijske vlade i spriječi daljnju eskalaciju, izjavio je glasnogovornik kancelarke Merkel, Steffen Seibert.

Seibert je, ne navodeći detalje, rekla da je dvoje čelnika također razgovaralo i o Ukrajini, zapadnom Balkanu i trgovini. Sanders je izjavila i da traže obnovljene napore za rješavanje sukoba u istočnoj Ukrajini.

Merkel je zabrinutost zbog situacije u sjevernoj sirijskoj pokraijini Idlib izrazila i tijekom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije nešto više od tjedan dana.

Idlib je sklonište za civilno stanovništvo i pobunjenike iz drugih dijelova Sirije, kao i za snažne islamističke snage. Pokrajina je na stalnom udaru zračnih napada i topništva ovaj mjesec, što je možda uvod u veliki napad vladinih snaga. Turska podupire neke pobunjeničke skupine u toj pokrajini i pokušava spriječiti mogući napad snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, kojega podupire Moskva. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako bi bilo pogubno tražiti vojno rješenje u regiji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!