Merkel: Njemačka ne smije zaboraviti holokaust

11:43 / 04.10.2018.

Autor: V.K./Hina

-

-

Foto: - / -

Angela Merkel odala je u Jeruzalemu počast Židovima ubijenima u holokaustu, njih šest milijuna, te pritom rekla da Njemačka ima odgovornost suprotstaviti se antisemitizmu i da nikada ne smije zaboraviti holokaust.
Njemačka kancelarka Angela Merkel odala je u Jeruzalemu počast Židovima ubijenima u holokaustu, njih šest milijuna, te pritom rekla da Njemačka ima odgovornost suprotstaviti se antisemitizmu i da nikada ne smije zaboraviti holokaust.

Pognute glave u muzeju holokausta Yad Vashem, Merkel je položila vijenac na kamenu ploču koja sadržava pepeo žrtava iz koncentracijskih logora.
Prije gotovo 80 godina, u noći pogroma 9. studenoga, Židovi su u Njemačkoj doživjeli nezamislivu mržnju i nasilje. Slijedili su zločini protiv civilizacije bez presedana, dogodila se šoa, rekla je Merkel koristeći hebrejsku riječ za holokaust.

Njemačka ima stalnu odgovornost čuvanja sjećanja na te zločine i suprotstavljanja antisemitizmu, ksenofobiji, mržnji i nasilju, poručila je kancelarka u govoru u Yad Vashemu.

Merkel je stigla u posjet Izraelu u sklopu godišnjih međuvladinih konzultacija između njemačkih i izraelskih ministara, koje su bile obustavljene početkom 2017. zbog njemačkog negodovanja vezano za nastavak izraelske izgradnje naselja na palestinskim područjima.

Merkel, koju je na večeri ugostio premijer Benjamin Netanyahu u svojoj rezidenciji u Jeruzalemu, namjerava s njim nastaviti razgovore, a kako piše Reuters, očekuje se da će fokus biti na Iranu i već dugo zamrznutom mirovnom procesu s Palestincima.

Ovaj posjet dolazi u trenutku kada EU pokušava spasiti nuklearni sporazum s Iranom, unatoč  ponovnom uvođenje američkih sankcija, čemu se izraelska strana oštro protivi.

Na Općoj skupštini UN-a održanoj prošli tjedan u New Yorku premijer Benjamin Netanyahu optužio je europske čelnike za "tetošenje iranskih diktatora" i njihovo djelovanje usporedio s neuspjehom Europe da se suprotstavi usponu nacizma u Njemačkoj.

Također je poručio kako neće dopustiti da se Iran utabori u Siriji i da nastavi naoružavati libanonsku gerilsku skupinu Hezbolah.

Što se tiče izraelsko-palestinskog sukoba, Merkel je kazala da ne vidi razumnu alternativu rješenju za dvije države te je izrazila zabrinutost zbog nastavka izgradnje izraelskih naselja na palestinskim područjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!