12:52 / 24.06.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Merkel pozvala je na jačanje učinkovitosti EU-a

Angela Merkel u Bundestagu

Angela Merkel u Bundestagu

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

U svom vjerojatno posljednjem obraćanju Bundestagu njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na jačanje učinkovitosti EU-a, a zastupnici su joj odali priznanje za zalaganje za demokraciju u Njemačkoj i Europi tijekom 16 godina provedenih na kancelarskoj funkciji.

"Mi danas znamo da možemo bolje i da ćemo u budućnosti biti bolji", rekla je Merkel uoči summita EU-a koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu. Ona je naglasila kako posebice na području kriznog menadžmenta, zaštite zdravlja, odnosa prema Schengenu i zajedničkog tržišta postoji potreba za jačanjem učinkovitosti. "Najvažnije je da je razgovor o ovim temama unutar Vijeća EU-a već započeo", rekla je Merkel.


Merkel je pozvala i na zajednički nastup naspram Moskve jer će jedino tako biti moguće uspješno reagirati na "hibridne napade Moskve". "Događaji posljednjih tjedana, i to ne samo u Njemačkoj, su jasno pokazali da nije dovoljno ako reagiramo nekoordinirano", rekla je Merkel.


Predsjednica zastupničkog kluba desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel je žestoko kritizirala politiku vlade Angele Merkel u borbi protiv pandemije. "Lockdown nije donio nikakve mjerljive rezultate samo mnogo kolateralne štete. Objašnjenja za ovu vrstu politike se ruše poput kule od karata", rekla je predstavnica najveće oporbene stranke u Bundestagu u ovom izbornom razdoblju. Ona je kritizirala i izbjegličku politiku te posebice sporazum Europske unije i Turske oko izbjeglica. "Ključ za smanjenje ilegalne migracije leži u Berlinu a ne u Ankari", rekla je Weidel.


Predstavnica stranke Zeleni i kandidatkinja ove stranke za kancelarku na predstojećim parlamentarnim izborima Annalene Baerbock, odala je priznanje njemačkoj kancelarki za njezina postignuća u ujedinjenju Europe. "Mnogi, mnogi građani su Vam zahvalni za ono što ste učinili za Europu u ova krizna vremena", rekla je Baerbock.


I predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner je pohvalio doprinos Angele Merkel u procesu jačanja Europske unije. "Vi ste u posljednjih 16 godina uvijek svoju snagu i svoj intelektualni talent nesebično stavljali na uslugu Njemačkoj i Europi i time stekli velike zasluge", rekao je Lindner na kraju vjerojatno posljednjeg obraćanja Angele Merkel Bundestagu u svojstvu kancelarke.


Merkel je 2019. najavila da se više neće kandidirati na izborima za Bundestag krajem rujna. Ona je na mjesto kancelarke izabrana 2005.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!