07:16 / 06.03.2021.

Autor: Branka Slavica/HTV

Meštovićevi Indijanci u Chicagu, lobiranje hrvatske diplomacije

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Nakon što je grad Chicago objavio da je među 41 javnim spomenikom čija se sudbina preispituje i Spomenik Indijancima Ivana Meštrovića hrvatska je diplomacija pokrenula dijalog sa relevantnim sugovornicima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović i generalna konzulica u Chicagu Sanja Laković sastali su se s predstavnicima gradske vlasti, izvršnom direktoricom Američko- indijanskog centra u Chicagu - Melodi Serna, kardinalom i čikaškim nadbiskupom Blaseom Cupichem, te predstavnicima hrvatsko- američke zajednice u tom gradu.

- Iznijeli smo naše argumente o apsolutnoj umjetničkoj vrijednosti Meštrovićeva spomenika u kojem nema ništa uvredljivo za američke Indijance. Vrlo smo zadovoljni reakcijom svih sugovornika nakon prvog kruga razgovora koji će se nastaviti, komentirao je veleposlanik Šimunović.

Kazao je i kako je indijanska zajednica u Chicagu proučila rad i život Ivana Meštrovića, ali i povijest Hrvata, i ne nalaze ništa sporno. Hrvatska zajednica iznimno je zainteresirana za ostanak Strijelca i Kopljanika u javnom prostoru grada, oko očuvanja pozicije spomenika angažirat će se i kardinal Cupich.

Odluku će u konačnici donijeti građani Chicaga, no hrvatska strana lobirat će za argumente struke i umjetnosti.

Meštrovićeve brončane konjičke skulpture postavljene su u Parku Grant na ulazu u Aveniju Michigan 1928. godine.

Sada ih je projekt koji preispituje povijest i poruke spomenika u javnom prostoru grada stavio na popis djela o kojima se vodi javna rasprava s objašnjenjem da su skulpture kritizirane zbog "romantiziranih i reduciranih slika američkih Indijanaca".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!