Meta deaktivirala lažne provladine račune u Srbiji, Kubi i Boliviji

24.02.2023.

22:41

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Tvrtka Meta deaktivirala je lažne provladine račune u Srbiji, Kubi i Boliviji koji su korišteni kako bi diskreditirali oporbu i objavljivali informacije "drage" vladajućima, objavio je portal jurist.org.

Ti računi funkcionirali su neovisno jedan o drugom u svakoj zemlji, a njihov sadržaj dopirao je do stotina tisuća ljudi, prije nego je suspendiran nakon interne istrage.


Svaki je djelovao preko brojnih platformi društvenih medija, uključujući Meta platforme poput Facebooka, Instragrama i WhatsAppa.


Na Kubi su lažni nalozi, sa slikama profila koje je generirala umjetna inteligencija, pokretali stranice i skupine na Facebooku i objavljivali sadržaj na nizu platformi, uključujući 'memove' o predstavnicima oporbe i kritičarima vlasti, nazivajući ih "crvima, pogrdnim izrazom koji vlada koristi za disidente.


Slična mreža u Srbiji povezana sa zaposlenicima Srpske napredne stranke (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića također je koristila lažne naloge i koordinirane objave.


Oni su ciljali publiku na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu, te lokalne medije, kako bi "stvorili percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučicu i Srpskoj naprednoj stranci", navodi u priopćenju Meta.


U Boliviji, istraga je dovela do veza lažnih računa sa strankom na vlasti, Pokretom prema socijalizmu.


Sve veći napori Mete da pokuša moderirati i ograničiti sadržaje koji krše ljudska prava dolaze u vrijeme intenzivne kritike s kojom se ta kompanija, čiji je utemeljitelj Mark Zuckerberg, suočava posljednjih godina zbog nesposobnosti i nespremnosti da kontrolira slične mreže, navodi portal jurist.org.


Meta se suočila i s tužbama u kojima se navodi da je kompanija kriva za širenje mrziteljskih i opasnih dezinformacija, napose u vezi s njenom ulogom u genocidu nad Rohindža muslimanima u Mjanmaru.


Optužujuća izvješća zviždača također su tvrdila da je Meta (nekadašnji Facebook) godinama bila interno upozoravana da bi njezini propusti u kontroliranju uvredljivog sadržaja mogli rezultirati nasiljem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!