Meta odbila plaćati naknadu za objavu vijesti u Kanadi, blokira pristup

23.06.2023.

13:35

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Yves Herman / Reuters

Kanađani više neće moći pratiti vijesti na Facebooku i Instagramu, objavila je krovna tvrtka Meta nakon što je Kanada digitalnim tvrtkama zakonom propisala da medijima plaćaju objavu informativnog sadržaja.

Gornji dom kanadskog parlamenta usvojio je zakon o vijestima na internetu u četvrtak, a stupit će na snagu za šest mjeseci.

- Redakcije diljem zemlje sada će moći pošteno pregovarati o naknadi kada se njihov rad objavi na najvećim digitalnim platformama, rekao je ministar kanadskog naslijeđa Pablo Rodriguez.

Pozicije su sada izjednačene budući da zakon ograničava moć velikih tehnoloških tvrtki i omogućuje čak i najmanjim medijskim tvrtkama da naplate objavu sadržaja, dodao je ministar.

Iz Mete su pak poručili da zakon "ignorira stvarno funkcioniranje naših platformi" i dodali da će svim korisnicima u Kanadi blokirati pristup vijestima prije no što zakon stupi na snagu.

Više smo puta rekli da, kako bismo ispoštovali Zakon C-18... sadržaj medijskih tvrtki, uključujući izdavače i elektroničke medije, više neće biti dostupan ljudima koji pristupaju našim platformama u Kanadi, priopćila je Meta.

Kanađani će i dalje moći koristiti druge proizvode i usluge tih platformi, naglasila je kompanija.

Želimo poručiti milijunima Kanađana da će se na našim platformama uvijek moći povezati s prijateljima i obitelji, razvijati poslovanje i podržavati svoje lokalne zajednice, stoji u Metinom priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!