07:25 / 17.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Meta uklonila lažni video Zelenskija u kojem poziva na kapitulaciju

Meta

Meta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Voditelj službe za sigurnosne protokole u Meti, tvrtki u čijem su vlasništvu Instagram i Facebook, izjavio je da su primjetili i uklonili lažnu video objavu u kojoj ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva svoje vojnike na kapitulaciju.


Lažni video je najvjerojatnije napravljen pomoću "deep fake" tehnologije, što će, ako bude potvrđen, biti prvi incident takve vrste tijekom rata u Ukrajini.

- Naša ekipa je identificirala i uklonila 'deep fake' video koji prikazuje predsjednika Zelenskija kako objavljuje izjavu koju nikada nije dao. Pojavio se na kompromitiranoj mrežnoj stranici i potom se proširio internetom, objavio je na Twitteru Nathaniel Gleicher te dodao:

-Brzo smo pregledali i uklonili taj video jer krši naš pravilnik protiv zavaravajućih i manipulirajućih medija, a na to smo upozorili i ostale na našim drugim platformama, rekao je.


Lažni video u kojem Zelenskij govori ljudima da polože oružje, loše je napravljen i lako ga je prepoznati.

Sve je veća zabrinutost zbog mogućeg korištenja "deep fake" tehnologije u svrhu manipulacije i utjecaja na mišljenje javnosti. Iako ovaj lažni video ne bi trebao imati značajan utjecaj, mogao bi biti pokazatelj onoga što bi se moglo češće događati u nadolazećem razdoblju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!