Metelko-Zgombić u Kijevu: Divimo se otporu ukrajinskog naroda

24.11.2022.

21:00

Autor: T.V./HRT/Hina

Državna tajnica za Europu MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić

Državna tajnica za Europu MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatska ima posebnu empatiju za rat koji proživljava Ukrajina, divi se otporu njezina naroda i spremna je pomoći, rekla je državna tajnica za Europu MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić u Kijevu koji je posjetila s dužnosnicama sedam europskih zemalja, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Skupina ministrica i državnih tajnica zaduženih za europske poslove iz Austrije, Hrvatske, Latvije, Litve, Lihtenštajna, Njemačke i Rumunjske, te potpredsjednica Europskog parlamenta, organizirale su posjet Ukrajini kako bi zajedno iskazale potporu i solidarnost s Ukrajinom s naglaskom na specifičan položaj i razne uloge žena u ratu, kao i u poslijeratnoj obnovi.

U Hrvatskoj imamo posebnu empatiju za rat koji proživljava Ukrajina. Divimo se otporu Ukrajine, u ovom ratu koji je borba za ukrajinsku suverenost, teritorijalnu cjelovitost i pravo na samoodređenje, ali i borba za demokraciju i slobodu - vrijednosti koje dijelimo, poručila je državna tajnica, prema priopćenju. Iskazala je potporu europskim težnjama Ukrajini kojoj službeni Zagreb želi pomoć prenošenjem iskustva.

- Hrvatska podupire europske težnje Ukrajine te je spremna podijeliti svoje iskustvo i znanja u predpristupnom procesu, rekla je.

Naglasila je da Hrvatska ustraje u potpori Ukrajini - diplomatski i politički, financijski, vojno, humanitarno, tehnički i na druge načine, uključujući kroz skrb o ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj.

- Prepoznajući ogromne potrebe Ukrajine u području protuminskog djelovanja, koje je preduvjet za poslijeratnu obnovu i razvitak, spremni smo na dugoročnu suradnju u tom području, naglasila je Metelko-Zgombić.

Domaćin posjeta bila je zamjenica premijera Ukrajine za europske i euroatlantske integracije, Olga Stefanišina, navodi MVEP.

U Kijevu su europske dužnosnice održale sastanke s predsjednikom Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom, njegovom zamjenicom Olenom Kondratiuk i zastupnicama u Vrhovnoj radi te s prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskom.

Potvrđena je spremnost EU za nastavak pomoći Ukrajini u svim područjima i osuđena je ruska agresija, navodi se u tekstu priopćenja. Izražena je potpora europskoj perspektivi Ukrajine te dugoročnoj obnovi zemlje. Naglašena je, također, potpora ženama Ukrajine koje su pokazale impresivnu snagu, hrabrost, solidarnost i otpornost u teškim ratnim uvjetima, uključujući angažman u oružanim snagama.

Susret s humanitarnim organizacijama u Kijevu i posjet centru za distribuciju humanitarne pomoći, te Centru za pomoć preživjelima, bio je svjedočanstvo žrtava i uništavanja koje trpi Ukrajina, kao i teških uvjeta u kojima žive građani Kijeva i širom Ukrajine zbog bezobzirnih i ciljanih ruskih napada na civilnu infrastrukturu i civile.

Državna tajnica u MVEP-u izrazila je sućut za stradanja toga dana u Kijevu i Zaporižji zbog ruskih raketiranja kao i za sve gubitke i nevine žrtve Ukrajini.

Sa zamjenicom ministra unutarnjih poslova Meri Akopjan europske dužnosnice obišle su jedno od tri mjesta pogođenih ruskim raketama.

Održan je i susret sa studentima Sveučilišta Taras Ševčenko, a državna tajnica posjetila je i profesore hrvatskog jezika Hrvatskog centra za jezik i kulturu, u okviru kojega se već 31 godinu podučava hrvatski jezik na Sveučilištu. U spomen žrtvama Holodomora zapaljena je svijeća ispred spomenika Holodomora u Kijevu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!