16:50 / 06.08.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik 2/B.A./HRT

"Mi Libanonci ne živimo, mi preživljavamo. Naviknuli smo se..."

Foto: REUTERS/Aziz Taher

Foto: REUTERS/Aziz Taher

Foto: - / REUTERS

U Bejrutu je na snazi izvanredno stanje nakon eksplozije do koje je došlo zbog skladištenja visoko eksplozivnog materijala u nesigurnim uvjetima u luci.
U Bejrutu je na snazi izvanredno stanje nakon eksplozije do koje je došlo zbog skladištenja visoko eksplozivnog materijala u nesigurnim uvjetima u luci. Poginulo je najmanje 137 osoba, a ranjeno ih je više od 4.000, no spasioci ispod ruševina još traže nestale pa se strahuje da će broj biti još veći.

Ekskluzivno u Dnevniku hrvatski pomorac koji je nastradao u Bejrutu
U Libanonu proglašena trodnevna žalost

Četiri dana stara Sophie bori se za život. Dok ju je majka dojila, snažna eksplozija rasprsnula je staklo na prozorima njihova doma, doživjela je izljev krvi u mozak.

- Eksplozija je potpuno uništila naš dom. Pogledajte moje ozljede. Pokušala sam zaštititi bebu, učinila sam sve što sam mogla, rekla je Nelly Ajoury, majka ozlijeđene bebe.

Stotine ozlijeđenih stanovnika Bejruta i dalje traže pomoć u bolnicama, u kojima vlada nestašica krvi. Pod ruševinama su i dalje stotine nestalih. Spasilačke ekipe, liječnike, priručne bolnice i medicinsku opremu u Bejrut su uputile mnoge članice Europske unije, Rusija, Turska, Iran, Katar...

- Ujedinjeni narodi tijesno surađuju s libanonskom vladom kako bi poduprli sve napore, osobito one vezane uz dostavu hitne medicinske pomoći, rekao je Farhan Haq, zamjenik glasnogovornika glavnog tajnika UN-a.

Tri su bolnice u eksplozijama uništene. Kao i luka, u čijim je silosima izgubljena tromjesečna zaliha žita. Istim putem stizala je i nužno potrebna humanitarna pomoć. Jer i prije koronavirusa Libanon je bilježio 25-postotnu nezaposlenost, trećina stanovnika živjela je u siromaštvu, u zemlji je i dalje milijun i pol sirijskih izbjeglica...

- Prije eksplozije pomagali smo s mjesečnim paketima s hranom, dobivalo ih je oko 50 tisuća peteročlanih obitelji. Sada govorimo o još 300 tisuća obitelji koje će trebati pomoć, rekao je Hans Bederski, direktor humanitarne udruge World Vision.

Bez krova nad glavom ostalo je gotovo 10 posto stanovnika Bejruta i okolice. Svi oni moraju se useliti rodbini i prijateljima, povećava se rizik od ubrzanog širenja epidemije koronavirusa. U gradu koji i prije razornih eksplozija nije imao električne energije 16 sati dnevno, pa je živio s pomoću generatora, sada će zavladati i nestašica dizela.

- Kako se osjećam? Netko je na Twitteru napisao da Libanonci ne žive, oni preživljavaju. Stalno nam se događaju požari, revolucije, ekonomske krize, epidemije... Što god bio uzrok eksplozija u bejrutskoj luci, ne miriše na dobro. Mi Libanonci oguglali smo na tugu, naviknuli smo se na takav život, kaže jedan građanin.

Ovo bi mogao biti zadnji čavao u lijes bankrotirane ekonomije i disfunkcionalne države, koje su pojeli nekompetentnost i korupcija sektaških političkih elita, ali i licemjerje međunarodne zajednice, koja Libanonu nikada ništa nije dala besplatno, pa neće ni ovaj put. Libanon je bivša francuska kolonija, prvi od svjetskih državnika u posjet Bejrutu stiže prvi čovjek Elizejske palače...

- Nevezano uz eksploziju, Libanon je u ozbiljnoj krizi. Na njegovim vođama je povijesna odgovornost. Najveća žrtva te političke, moralne i ekonomske krize, koja zahtijeva brzu reakciju, libanonski je narod. Za mene je ovaj posjet prilika za iskren i zahtjevan dijalog s političkim liderima o potrebnim reformama, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Zbog razorne eksplozije za 18. kolovoza odgođena je inače na UN-ovu sudu u Haagu presuda četvorici pripadnika šijitskog Hezbollaha, optuženih za ubojstvo bivšeg premijera, sunita Rafika Haririja. Libanon taj utorak očekuje sa zebnjom...
Foto: Thibault Camus/Pool via REUTERS

Foto: Thibault Camus/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!