07:13 / 18.08.2020.

Autor: I.D./Branka Slavica/HRT/HINA

Michelle Obama: Glasujte za Bidena; Trump Obaminu vladu nazvao "korumpiranom"

Foto: Democratic National Convention/via Reuters

Foto: Democratic National Convention/via Reuters

Foto: - / REUTERS

Prema anketi NBC/WSJ, da se izbori održavaju sada, za Bidena bi glasovalo 50, za Trumpa 41 posto registriranih birača.
Govorima političkih zvijezda demokrata, ali i umjerenih republikanaca koji ne podržavaju predsjednika Trumpa počela je konvencija Demokratske stranke na kojoj će Joe Biden (u četvrtak) biti i službeno potvrđen kao predsjednički kandidat. Pandemija bolesti COVID-19 promijenila je tradiciju,  konvencija je virtualna.

Umjesto političkog spektakla za koji se grad Milwaukee u saveznoj državi Wisconsin dugo pripremao, četiri večeri zaredom demokrati emitiraju dvosatni program na internetu, a prenose ga izravno svi vodeći nacionalni mediji.

Prve večeri konvencije glavne su teme bile pandemija, ekonomska kriza i rasna nejednakost. Očekivano, meta svih kritika - Donald Trump.

Trump najavio da će nominaciju prihvatiti tijekom govora u Bijeloj kući

Joea Bidena podržalo je nekoliko republikanaca, među kojima i bivši guverner države Ohio John Kesich, ocijenivši Trumpovo predsjedanje disfunkcionalnim.

Senator Bernie Sanders pozvao je progresivni dio stranke na jedinstvo kazavši da Trumpovo vodstvo vodi autoritarizmu.

Zvijezda večeri bila je bivša prva dama Michelle Obama, a njezin će se govor dugo komentirati.

Naciji je poručila da je Trump pogrešan predsjednik za zemlju u kritičnom trenutku.

- Ako mislite da stvari ne mogu biti gore, mogu i hoće. Glasujte za Bidena kao da naš život ovisi o tome - kazala je.

Upućen je i poziv na široki obračun sa sustavnim rasizmom i policijskom brutalnošću nakon prosvjeda koji su izbili nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda u Minnesoti ispod koljena bijelog policajca.

Govoreći iz Houstona, Floydov brat Philonise Floyd održao je trenutak šutnje i odao počast ostalim crnim žrtvama policijskog nasilja.

- Dakle, na nama je da nastavimo borbu za pravdu. Naši postupci bit će njihova ostavština - rekao je Floyd.

Prema anketi NBC/WSJ, da se izbori održavaju sada, za Bidena bi glasovalo 50, za Trumpa 41 posto registriranih birača.

Trump Obaminu vladu nazvao "korumpiranom"

Donald Trump je bijesno reagirao u utorak i Obaminu vladu nazvao "korumpiranom" nakon što ga je bivša prva dama Michelle Obama u ponedjeljak na virtualnoj konvenciji Demokratske stranke nazvala "pogrešnim predsjednikom" za Sjedinjene Države.

- Obamina i Bidenova vlada je bila najkorumpiranija u povijesti, činjenica je da smo otkrili da su špijunirali moju ekipu za kampanju, to je najveći politički skandal u povijesti naše zemlje. Hvala na lijepim riječima Michelle, bjesnio je republikanski predsjednik u jutarnjim tvitovima.

- Molim vas neka netko objasni Michelle Obama da Donald Trump ne bi bio u veličanstvenoj Bijeloj kući da tome nije pridonio njezin suprug, Barack Obama, napisao je.

Hvaleći svoje rezultate i stvaranje "najboljeg gospodarstva svijeta u povijesti" za koje je zaslužna njegova vlada, Trump je tvrdio i da je spasio milijune života i da stvara "još moćnije gospodarstvo".

- Radnih mjesta ima na pretek, NASDAQ je pri vrhuncu, ostalo slijedi! Sjednite i gledajte!, dodao je Trump.

Predsjednik je također kritizirao reakciju Baracka Obame i Joea Bidena na pandemiju gripe H1N1 2009. godine i njihov odgovor nazvao "slabim i jadnim".

Michelle Obama je u ponedjeljak osudila i "potpuni nedostatak empatije Donalda Trumpa".

Bivši predsjednik Barack Obama održat će govor na konvenciji u srijedu navečer i podržati kandidaturu svog bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, koji vodi prema anketama.
Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!