16:44 / 18.12.2018.

Autor: HRT

Migracije - najveći izazov današnjice

-

-

Foto: - / -

Marakeš, najpoznatiji marokanski turistički grad, ostat će zapamćen po prihvaćanju Globalnog kompakta.
Marakeš, najpoznatiji marokanski turistički grad, ostat će zapamćen po prihvaćanju Globalnog kompakta - prvog međunarodnog dokumenta kojim se reguliraju globalne migracije. Glavni tajnik UN-a Antonio Guteress nazvao ga je impresivnim dokumentom kojem tek treba udahnuti život, a migracije najvećim izazovom današnjice.

Globalni kompakt prihvaćen je na najsiromašnijem i najmlađem kontinentu na svijetu gdje milijuni mladih Afrikanca nemaju nikakvu perspektivu te su stoga spremni krenuti na dugačko i opasno putovanje kako bi ilegalno ušli u bogatije zemlje. Stoga Ujedinjeni narodi traže da se pomogne siromašnim zemljama odakle migranti dolaze kako bi se problem pokušao riješiti na njegovom ishodištu i kako bi ti ljudi imali razloga ostati u svojim zemljama.

Globalni kompakt izazvao je mnogo prijepora i optužbi da potiče nekontrolirane migracije. U svijetu je danas više od 250 milijuna migranata, a UN podsjeća da je više afričkih migranata u afričkim zemljama nego u Europi. Migracije su pozitivne, u Marakešu je rekla njemačka kancelarka koja je 2015. širom otvorila vrata sirijskim izbjeglicama.

U Marakešu je bio Miro Aščić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!