Migranti i aktivisti traže pravdu za stradale u požaru

29.03.2023.

08:54

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Migranti i aktivisti traže pravdu za stradale migrante u požaru

Migranti i aktivisti traže pravdu za stradale migrante u požaru

Foto: Jose Luis Gonzalez / Reuters

Migranti i aktivisti traže pravdu za najmanje 40 migranata, uglavnom iz Gvatemale i Hondurasa, stradalih u požaru koji je buknuo u pritvorskom centru za migrante na sjevernoj meksičkoj granici. Vlasti vjeruju da je požar planuo kada je dio migranti zapalio madrace u znak prosvjeda protiv deportacije. Jedan od najsmrtonosnijih požara u posljednjih nekoliko godina, dogodio se u trenutku dok se Sjedinjene Države i Meksiko bore s rekordnim prelascima američko-meksičke granice.

- Tražimo pravdu za žrtve u migracijskom centru. Bili su ondje mjesec dana. Plakali su zbog gladi jer im službenici nisu dali hranu. To nije pravedno. I žrtve imaju obitelji. Njihove su majke u Venezueli. Kako je moguće da one moraju plakati za njima, tamo daleko, upitala je Daniela Marquez, migrantica iz Venezuele.

- Uvjeravam sve obitelji da ćemo raditi zajedno s meksičkom vladom kako bismo otkrili što se dogodilo. Pronaći ćemo odgovorne i tražiti suđenje, kaznu i i odštetu kao što je to zatražio i predsjednik Gvatemale Alejandro Giammattei. Dodatno ćemo raditi na potpunoj identifikaciji i povratku tijela u domovinu, rekao je Mario Bucaro, ministar vanjskih poslova iz Gvatemale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!