17:29 / 10.08.2020.

Autor: Hina

Migranti koriste ljeto za prelaske u Britaniju preko La Manchea

Foto:  REUTERS/Peter Nicholls

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Foto: - / REUTERS

Iskoristivši toplo vrijeme i mirne uvjete na moru, više od 500 migranta stiglo je od četvrtka u Englesku, mnogi u pretrpanim gumenim čamcima.
Britanski pogranični agenti iskrcali su u ponedjeljak u Doveru novu skupinu ilegalnih migranata koje su pronašli na gumenom čamcu na La Mancheu, u novom od niza takvih slučajeva koji izazivaju napetosti s Francuskom.

Iskoristivši toplo vrijeme i mirne uvjete na moru, više od 500 migranta stiglo je od četvrtka u Englesku, mnogi u pretrpanim gumenim čamcima.

Događa se to da okrutne i kriminalne bande, koje riskiraju živote tih ljudi, prebacuju ih preko Kanala... u potencijalno nesigurnim čamcima, rekao je novinarima premijer Boris Johnson. Želimo to prekinuti, surađujući s Francuzima.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova kazalo je da će vratiti koliko god može migranata u Francusku. Ministar za imigraciju Chris Philp trebao bi se ovaj tjedan sastati sa svojim kolegom u Parizu.

Francuska ističe da već ulaže povećane napore i sredstva u suzbijanje ilegalne imigracije i da se mnoge čamce presretne prije nego prijeđu kanal.

Stephen Hale, direktor humanitarne organizacije Refugee Action, rekao je da je u Veliku Britaniju ove godine preko mora stiglo oko 4000 ilegalnih migranata, što je malo u odnosu na globalnu izbjegličku krizu.

Ovo je ozbiljno za ljude o kojima je riječ, ali je skromno po međunarodnim standardima i Britanija se sigurno s time može nositi, rekao je, usporedivši situaciju s onom u Libanonu koji je primio milijun sirijskih izbjeglica.

Francuska je prošle godine zaprimila 138.000 zahtjeva za azilom, tri puta više od Velike Britanije koja ih je zaprimila 44.200, po podacima Eurostata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!