11:58 / 13.06.2018.

Autor: E.G./B.S.LJ./Hina/HRT

Migranti s Aquariusa za 4 dana u Španjolskoj

-

-

Foto: - / -

Na Aquariusu je 629 iz mora oko Libije spašenih migranata, među kojima je 11 djece i čak 7 trudnica. Brod od nedjelje plovi ili pluta Sredozemljem.
Humanitarni brod Aquarius prije nekoliko dana spasio je 629 migranata, no Italija je odbila prihvatiti brod, kao i Malta. Utočište im je stoga odlučila pružiti Španjolska, a migranti bi u Valenciju trebali stići za 4 dana.

Italija će proslijediti migrante Španjolskoj, aktivisti protiv

Brod od nedjelje plovi ili pluta Sredozemljem, nakon što su mu Malta i Italija zatvorile svoje luke za uplovljavanje.

Španjolska je iznenada donijela odluku o primanju te skupine migranata uglavnom iz supsaharske Afrike, pa sad Aquarius, koji prate dva talijanska broda, plovi prema luci Valencia kamo bi trebao stići za četiri dana.

Migranti, njih 932, spašeni  su u sedam akcija uz morske obale Libije, ali ne i dva muškarca. Odmah nakon što je brod talijanske obalne straže Diotti pristao u sicilijanskoj luci Cataniji, prvo su iznijeli njihova tijela. Zatim su se na obalu počeli iskrcavati i ostali migranti, a četiri su trudnice i jedno dijete, zbog izrazito lošeg stanja, odmah prebačeni u bolnicu.

Među migrantima upravo pristiglima u Cataniju, više je od 200 maloljetnika bez pratnje. Istodobno, Italija ustraje u slanju malog konvoja od tri broda prema Španjolskoj. Na Aquariusu je 629 iz mora oko Libije spašenih migranata, među kojima je  11 djece i čak 7 trudnica.

Italija je srijedu priopćila da je njezina odluka da zatvori svoje luke za prihvat nekoliko stotina migranata koji se nalaze na brodu strane nevladine udruge čvrsta i nepokolebljiva, prenosi Reuters i podsjeća da je između Rima i Pariza zbog tog problema izbila žučljiva rasprava.

Italija ne odstupa: migrantski brod ne može pristati u našu luku

"Nećemo promijeniti naše stajalište o brodovima u vlasništvu nevladinih udruga (NGO). Brodovi u vlasništvu stranih udruga i koji plove pod stranim zastavama ne mogu Italiji diktirati imigracijsku politiku", kazao je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u razgovoru za list Corriere della Sera.

Francuska je ranije u utorak uputila kritike novoj talijanskoj vladi nazivajući je neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti migrante s Aquariusa, broda u vlasništvu francusko-njemačke humanitarne udruge SOS Mediterranne.

"Izjave koje se tiču Aquariusa i koje dolaze iz Francuske su iznenađujuće. Italija ne može prihvatiti licemjerne lekcije iz zemalja koja radije okreće glavu kada se radi o pitanju imigracije", uzvratila je odmah talijanska vlada.

Italija je unazad pet godina primila više od 640.000 migranata, uglavnom iz afričkih zemalja, dok su se ostale članice EU-a uglavnom oglušile na molbe Rima da preuzmu određeni broj ljudi i podijele troškove njihove skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!