13:01 / 23.10.2018.

Autor: P.F./I.M./Hina

Migranti s graničnog prijelaza Izačić vraćeni u Bihać i Cazin

Foto: ilustracija, Maja Sever/HRT

Foto: ilustracija, Maja Sever/HRT

Foto: - / HRT

Oko dvije stotine migranata zaustavljeno je u pokušaju ilegalnog prelaska granice između BiH i Hrvatske na prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše.
Stotinjak ilegalnih migranata koji su se okupili pred graničnim prijelazom Izačić u nastojanju da nastave put prema Hrvatskoj vraćeno je u Bihać i Cazin gdje imaju osiguran smještaj.

Po migrante, među kojima je bilo i žena te veći broj male djece, tijekom popodnevnih sati lokalne su vlasti poslale autobuse kako bi ih prevezli do centara za smještaj a oni su se bez protivljenja ukrcali pod nadzorom policije, koja ih je okružila još u ponedjeljak navečer i blokirala im pristup graničnom prijelazu.

Većina migranata koji su se okupili kod Izačića pristigla je iz centra uspostavljenog u hotelu "Sedra" kod Cazina u kojemu borave uglavnom obitelji s djecom. Njima se pridružio i manji broj muškaraca koji borave u improviziranom centru u napuštenom učeničkom domu u Bihaću.

MUP: Među migrantima se širi lažna vijest da ćemo ih pustiti u Hrvatsku i EU Ministarstvo unutarnjih poslova RH priopćilo je kako se među migrantskom populacijom na području BiH i Srbije širi lažna vijest da će Hrvatska dozvoliti njihov ulazak u zemlju, i daljnji prolazak prema zemljama zapadne Europe. "MUP RH i ovom prilikom naglašava da će hrvatska policija provoditi nacionalno i europsko zakonodavstvo i neće dopustiti nezakonite prelaske svoje državne granice odnosno vanjske granicu Europske unije", stoji u priopćenju.

Prema podacima kojima barataju vlasti Unsko-sanske županije, u tom dijelu BiH trenutačno boravi između dvije i pol i tri tisuće ilegalnih migranata a uglavnom su se smjestili na području Velike Kladuše, Bihaća i Cazina. Koliko ih je točno nitko ne zna jer su registrirani samo oni koji borave u izbjegličkim kampovima no veliki broj ih je i u privatnom smještaju ili čak borave na otvorenom.

Po podacima ministarstva sigurnosti BiH i granične policije, u tu je zemlju od početka godine do 20. studenog ušlo nešto više od 19.000 migranata iz pravca Srbije i Crne Gore. Granični su policajci u tom razdoblju uspjeli spriječiti ulazak oko 13.000 ilegalnih migranata u BiH. Najveća koncentracija migranata i dalje je u Unsko-sanskoj županiji, a kao najveći problem, napominju BiH, vlasti jest propuštanje migranata od strane policija Srbije i Crne Gore.
Foto: Čitatelj

Foto: Čitatelj

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!