14:24 / 22.10.2018.

Autor: Š.C.I./B.S.LJ./HRT

Migranti se pokušali probiti do Hrvatske

Foto: Čitatelj

Foto: Čitatelj

Foto: - / -

Migranti su se, kaže nam Galić oko 14 sati, u grupama počeli vraćati u svoj kamp. Koja im je bila nakana dolaskom na granični prijelaz, kaže, ne zna.
Grupa od 89 migranta smještenih u prihvatnom centru hotel "Sedra" u Cazinu krenula je prema Bihaću te dalje prema Graničnom prijelazu "Izačić" s Republikom Hrvatskom. Žele se spojiti s grupom migranata koji borave u Borićima te zajedno krenuti ka graničnim prijelazima.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije potvrdili su nam da ta grupa migranata ima policijsku pratnju kako bi im se osiguralo sigurno kretanje i dolazak na odredište.

Grupa od oko 200 migranta koja se ranije okupila na graničnom prijelazu "Maljevac" kod Velike Kladuše sa zahtjevom prelaska granice u Republiku Hrvatsku, razilazi se i vraća prema smještajnom kampu u mjestu Trnovi, priopćeno je iz policije Unsko-sanske županije.

Podsjetimo, oko 200 migranata krenulo je danas iz kampa gdje su smješteni u blizini Velike Kladuše i došli su u neposrednu blizinu GP "Maljevac". Blokirali su magistralni put M42, ali se promet odvijao obilaznim putem te GP Maljevac nije bio blokiran, kazala nam je  Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.  Migranti su se, kazala nam je oko 14 sati, u grupama počeli vraćati u svoj kamp. Koja im je bila nakana dolaskom na granični prijelaz, kaže, ne zna.

Kako neslužbeno doznajemo, grupa je oko 12 sati krenula prema GP Maljevac, ali nikada nisu došli na područje Republike Hrvatske niti su imali bilo kakav kontakt s hrvatskom graničnom policijom, cijelo su vrijeme bili pod nadzorom BiH policije. Hrvatske snage su raspoređene duž naše granice, a i njihov helikopter nadgledao je prostor. Imaju, doznajemo, dovoljan broj ljudi i tehnike za ovakve situacije.

"Ovo je bio treći pokušaj migranata koji borave u Velikoj Kladuši da se pješice, putem službenog međunarodnog graničnog prijelaza, domognu teritorija Hrvatske, odnosno Europske unije. Prvi put takvo nešto su pokušali u svibnju ove godine, a nakon toga i u lipnju. Međutim, u sva tri slučaja u njihovom naumu su ih spriječile bosanskohercegovačke policijske agencije, kao i one iz Republike Hrvatske", piše portal klix.ba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!