08:44 / 12.07.2018.

Autor: HRT

Migrantska djeca mlađa od 5 godina do četvrtka bit će opet s roditeljima

-

-

Foto: - / -

Vlasti kažu da neku djecu neće biti moguće spojiti s roditeljima jer su oni deportirani, imaju kaznenu evidenciju ili na neki drugi način nisu prikladni.
Sva migrantska djeca mlađa od pet godina odvojena na američko-meksičkoj granici bit će vraćena roditeljima do četvrtka ujutro u slučajevima u kojima je to moguće, rekao je dužnosnik Trumpove administracije.

Američki savez za građanske slobode (ACLU), koji je tužio vladu zbog politike odvajanja, osporio je tu tvrdnju. Ta je izjava neodređena, rekao je odvjetnik Lee Gellernt, napominjući da je sutkinja u San Diegu odredila da rok za ponovno ujedinjenje djece s roditeljima bude u utorak.

Vlasti su rekle da neku djecu neće biti moguće spojiti s roditeljima jer su oni deportirani, imaju kaznenu evidenciju ili na neki drugi način nisu prikladni.

Sutkinja Dana Sabraw u San Diegu naredila je vladi da djecu mlađu od pet godina ponovno ujedini s roditeljima do utorka, a svu odvojenu djecu do 26. srpnja. U četvrtak će vlada sutkinji predati izvješće o mlađoj djeci i o tome očekuje li da se ispuni rok za stariju djecu.

Vlada je rekla da je na američko-meksičkoj granici oko 2000 djece odvojeno od roditelja zbog Trumpove politike nulte tolerancije prema ilegalnoj imigraciji, koja je napuštena u lipnju nakon burnih prosvjeda.

Gellernt je rekao da vlada nije ni blizu tomu da svu djecu mlađu pet godina ujedini s njihovim roditeljima, uključujući 12 odraslih koji su deportirani bez svoje djece. Kazao je da mu vlasti nisu rekle koliko je djece vraćeno roditeljima. Pitao sam vlasti koliko je djece vraćeno i do sada su mi već trebali odgovoriti, dodao je.

Posljednje podatke vlasti su objavile u utorak ujutro, kad su dužnosnici rekli da je s roditeljima ujedinjeno četvero djece mlađe od pet godina, a najmanje 34-ero bit će do kraja dana.

Katoličke humanitarne organizacije, koje su pomogle da se djeca nakon odvajanja smjeste u prihvatilišta, održale su konferenciju za novinare u New Yorku na kojoj su roditelji kojima su djeca vraćena izrazili olakšanje nakon više tjedana odvojenosti.

Sretan sam što sam napokon sa svojim djetetom. Nikada se neću odvojiti od njega, bez obzira na sve, rekao je u suzama Javier, 30-godišnjak iz Hondurasa, koji je ponovno sa svojim četverogodišnjem sinom nakon 55 dana pritvora. Ovo su mi bili najteži dani u životu. Nisam mogao zamisliti da bi se tako nešto moglo dogoditi, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!