10:54 / 22.10.2018.

Autor: V.K./Hina

Migrantska karavana napreduje prema SAD-u unatoč Trumpovim prijetnjama

Foto:Matija Habljak/PIXSELL

Foto:Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Karavana s oko 3000 migranata nastavila je put kroz Meksiko prema SAD-u unatoč upozorenjima američkog predsjednika Donalda Trumpa i meksičke vlade.
Karavana s oko 3000 migranata, uglavnom iz Hondurasa, nastavila je put kroz Meksiko prema Sjedinjenim Državama unatoč upozorenjima američkog predsjednika Donalda Trumpa i meksičke vlade.

Tisuće muškaraca, žena i djece napredovale su 40 kilometara unutar meksičkog teritorija od Ciudad Hidalga, na granici s Gvatemalom, do grada Tapachule, oba u državi Chiapas.

Većina migranata ušla je u zemlju ilegalno i ignorirali su pozive meksičkih vlasti da zatraže azil u Meksiku.
Meksička država poziva vas da regulirate svoj migrantski status u zemlji, rekao je regionalni dužnosnik zadužen za pitanje migracija Francisco Echevarria. U suprotnom, morat će se primijeniti zakon, dodao je. 

Organizatori kažu da je u karavani 7500 ljudi, ali nema službenih podataka.
Do američke granice migranti moraju proći još 3800 kilometara.

Trump, koji je zaprijetio da će pozvati vojsku da zatvori američku granicu s Meksikom, objavio je  na Twitteru da se poduzimaju sveobuhvatni napori kako bi se zaustavio val ilegalnih migranata.
On inzistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku, dodajući da će ih SAD, ako to ne učine, vratiti natrag.

Trump je također zaprijetio da će prekinuti pomoć Hondurasu, Gvatemali i Salvadoru ako ne spriječe migrante da prijeđu njihove granice na putu prema Sjedinjenim Državama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!