15:31 / 08.04.2022.

Autor: V.K./Hina/HRT

Milanović: BiH građanska tek kada uđe u EU, Hrvati neće biti manjina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Dejan Kapetanovic / PIXSELL

Bosna i Hercegovina može biti građanska država tek kada postane članica Europske unije, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak u Mostaru, poručivši da Hrvati u toj zemlji nikada neće postati manjina.

- Mi želimo čitavu i cijelu Bosnu i Hercegovinu u Europskoj uniji. Tek tada ona može postati građanska država. Do tada ona je uređena Daytonom i nastala je na krvi hrvatskih vojnika, rekao je hrvatski predsjednik na svečanoj akademiji u povodu 30. godišnjice osnutka Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Međutim, dodao je kako se u BiH takvi njegovi zagovori na doživljavaju prijateljskim činom. Dodao je i kako nema predrasude prema Srbima koji su bili agresori, kao ni prema Bošnjacima, rekao je.

Milanović je sugerirao je da je prijatelj Bosne i Hercegovine budući da se snažno zauzima za članstvo te zemlje u Europskoj uniji te je odbacio prigovore kako radi na njezinoj podjeli.

- Ovo je moja poruka svima onima koji misle da sam ovdje došao dijeliti BiH. Hrvatska želi da BiH bude čitava od Une do Drine, od Save do Neretve i Neuma i da kao takva uđe u Europsku uniju, rekao je Milanović novinarima uoči susreta sa čelništvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Pojasnio je kako su HVO, Hrvatska vojska i Armija BiH bili saveznici u oslobađanju Bosne i Hercegovine te se upitao što se dogodilo da se danas hrvatska strana smatra neprijateljem. Pozvao je pritom današnje bošnjačke političke čelnike da vrate odličje koje je predsjedniku Aliji Izetbegoviću dao predsjednik Franjo Tuđman ako HVO i Hrvatsku smatraju zločinačkim.

Milanovićeve istupe i izjave o BiH kritizirao je veliki broj bošnjačkih političkih predstavnika, a posljednji je ovoga tjedna reagirao poglavar Islamske zajednice BiH Husein Kavazović kazavši kako se susjedi neprijateljski odnose prema BiH, te je spomenuvši sapun i parfem aludirao na istupe hrvatskog predsjednika.

Milanović je u jednoj od svojih elaboracija stanja u BiH u kontekstu rasprave o mogućoj uspostavi građanske države kazao da toj zemlji "najprije treba sapun pa onda parfem".

Hrvatski predsjednik podsjetio je kako se prije dva tjedna odbio priključiti inicijativi da se Ukrajini trenutačno da status kandidata za članstvo u EU-u ukoliko se to isto ne učini za Bosnu i Hercegovinu.

- Moj je uvjet da bih to potpisao bio da se tu spomene i Bosna i Hercegovina kao zemlja koja također dobiva status kandidata. To je odbijeno i ja sam se uredno zahvalio jer to nije bilo prihvatljivo. Moje pitanje samo glasi smatra li itko da se tako ponaša neprijatelj BiH kao cjelovite države, upitao je Milanović.

"Hrvatstvo je neiskorjenjivo iz BiH"

Milanović je izjavio kako je uloga Hrvatskoga vijeća obrane bila 'sudbinski značajna' za opstanak BiH, te da će Hrvati očuvati ulogu i položaj koje imaju prema Daytonu.


- Hrvati kao najmalobronjiji narod u BiH danas ne želi biti manjina. Hrvatstvo je neiskorjenjivo iz BiH, istaknuo je.

Kritizirao je preglasavanje Hrvata u Bosni i Hercegovini na izborima navodeći kako se to ne čini s predstavnicima manjinskih naroda u Hrvatskoj.

Ministar branitelja Tomo Medved, koji je sudjelovao na svečanosti kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, izjavio je kako su hrvatski dragovoljci iz BiH te HVO odigrali važnu ulogu u oslobađanju Hrvatske te presudnu u opstanku BiH. Istaknuo je kako će hrvatska vlada nastaviti snažno podupirati Hrvate u BiH u ostvarenju političkih prava s izmjenom Izbornog zakona, te smanjenju napetosti i obnovi savezništva Hrvata i Bošnjaka.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je kako se danas borba za Hrvate u BiH nastavlja inzistiranjem za ostvaranje jednakopravnosti. Pozvao je na potporu svih institucija Republike Hrvatske.

Odličja za HVO

Milanović je posmrtno odlikovao redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost u ratu generala Ivu Lozančića, zapovjednika 111 XP brigade iz Žepča. Odličje je preuzela njegova kći Ivana Lozančić.

Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama HVO-a te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju odlikovana su Zborna područja HVO-a Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje. Odličja su primili zapovjednik Zbornog područja Mostar Petar Zelenika, zapovjednik Zbornog područja Tomislavgrad, brigadir HVO-a Ivan Tanjić, zapovjednik Zbornog područja Vitez, general HVO-a Filip Filipović i zapovjednik Zbornog područja Orašje, general HVO-a Đuro Matuzović.

Prije svečane akademije hrvatski predsjednik položio je vijenac i zapalio svijeće braniteljima HVO-a koji su poginuli u Domovinskome ratu u BiH kod središnjeg spomenika ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Vijence su položili i ministar Medved, general Krešimir Ćosić koji je bio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, te general bojnik Slaven Zdilar, izaslanik načelnika Glavnog stožera RH viceadmirala Roberta Hranja. Vijenac je položio i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora.

U kakvom se političkom ozračju obilježava 30. obljetnica HVO-a u Dnevniku HTV-a javio je Ilko Barbarić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!