Milanović: Hrvati u BiH trebaju biti ravnopravni, a zemlja ući u EU

15.05.2023.

Zadnja izmjena 18:51

Autor: M.M./Hina/HRT

Zoran Milanović u BiH

Zoran Milanović u BiH

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Predsjednik Zoran Milanović najavio je u ponedjeljak u Usori, gradiću u sjevernome dijelu BiH, kako će Republika Hrvatska nastaviti pomagati Hrvatima u Bosni i Hercegovini, te izrazio očekivanje kako će taj narod postati ravnopravan, a ova zemlja članica Europske unije.

Iz Usore se u središnji Dnevnik HTV-a javio Ilko Barbarić. kaže kako je predsjednik Milanović u Usori poručio kako Hrvati moraju ostvariti ustavnu jednakopravnost te da BiH mora što prije ući u EU.

- Predsjednik Milanović je danas ovdje u Usori položio vijenac i zapalio svijeću za poginulih 110 pripadnika HVO brigade Usora, ove male hrvatske enklave koja danas broji oko 6.500 stanovnika. Poručio je zapravo da je neizmjerna uloga hrvatske vojske i hrvatskog vijeća obrane u oslobađanju Bosne i Hercegovine, u okončanju rata i prije svega obrani hrvatskih prostora. Također je rekao da Hrvati, ali i Bosna i Hercegovina u službenom Zagrebu vide svakako najvećeg zagovornika i onoga koji podupire Hrvate i Bosnu i Hercegovinu na putu u EU. Također, možda središnja točka, odnosno središnja poruka ovog današnjeg posjeta Milanovića ovdje u Usori je da Bosna i Hercegovina mora što prije ući u EU i da Hrvati moraju ostvariti svoju ustavnu jednakopravnost prije svega kroz izmjene izbornog zakona i izmjene Ustava. Koliko je zapravo stalo Hrvatima do Bosne i Hercegovine, rekao je Milanović, govori i to kako im je stalo da imaju svoga člana predsjedništva i da imaju pravo na izbor svih svojih predstavnika u tijelima vlasti, federacije ali i Bosne i Hercegovine, javio je Barbarić.


- Učinit ćemo sve što možemo da se vaši interesi i dostojanstvo čuvaju, uz poštovanje države koja nam je susjedna i u čijim okvirima živite. Pozivam i druge koji su brojniji od vas da shvate kako bez Hrvata nema Bosne i Hercegovine. Hrvati su za ovo zemlju puno dali, puno propatili, puno riskirali, puno uložili i ne traže nikakvu rentu, nikakav ekstra profit, burzovnu kapitalizaciju samo normalan dom, rekao je predsjednik Milanović obraćajući se na svečanoj sjednici povodom dana općine Usora i obilježavanja obljetnice utemeljenja 110. brigade Hrvatskoga vijeća obrane.

Hrvatski predsjednik položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen obilježja svim poginulim braniteljima Usore, a prije obraćanja susreo se s predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Usora. Ocijenio je kako je zahvaljujući Hrvatskoj vojsci i Hrvatskome vijeću obrane okončan rat u Bosni i Hercegovini, te da na sreću u Usori nije došlo do krvoprolića između Hrvata i Bošnjaka.

U ratu sa srpskom stranom u Usori je poginulo 110 hrvatskih branitelja, a pripadnici 110. brigade su izveli nekoliko značajnih oslobodilačkih operacija, među kojima je i zauzimanje vojarne Putnikovo brdo, čime su u ljeto 1992. zaustavili napredovanje srpskih snaga.

- Taj kraj rata je omogućila Hrvatska vojska, hrvatske gardijske i domobranske brigade, brigade HVO-a temeljem sporazuma predsjednika Tuđmana i Izetbegovića po kojemu je Hrvatska vojska sudjelovala u operacijama na području BiH potpuno legalno i u skladu sa svim pravilima rata, istaknuo je.

Izrazio je očekivanje kako će BiH u Zagrebu imati snažnog zagovaratelja na europskome putu.

- Dolazim u BiH, susjednu državu, za koju želim da sa svim svojim narodima Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, što je moguće prije bude u Europskoj uniji, rekao je i dodao kako BiH predugo čeka na članstvo.

Predsjednik Milanović je izrazio očekivanje da će sunarodnjaci u BiH ostvariti punu jednakopravnost tako što će moći birati svoga člana državnog Predsjedništva.

- Pitanje predstavljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH je najbolji dokaz da je Hrvatima stalo do BiH, a to im se katkada drsko odriče. Hrvatima je stalo do ove države i tamo žele biti predstavljeni na dostojanstven način, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!