Milanović u UN-u: Cjepiva, dijagnostika i liječenje moraju biti lakše dostupni

22.09.2021.

12:09

Autor: Branka Slavica/Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je sinoć govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Pandemija COVID-a povijesni je ispit za našu generaciju i način na koji ćemo odgovoriti uvelike će oblikovati buduće naraštaje, rekao je, među ostalim, predsjednik Milanović. Hrvatski predsjednik danas će se sastati s 15 Hrvata u New Yorku, ljudima uspješnima u različitim područjima.

Dvije teme dominirale su prvim danom rasprave na Općoj skupštini UN-a - Covid-19 i klimatske promjene. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres dramatično je upozorio da su podjele tolike da je svijet na rubu ponora. S velikim zanimanjem očekivao se prvi predsjednički govor Joea Bidena. On je pak pozvao na globalno jedinstvo u borbi protiv COVID-a i posljedica pandemije. Pokušao je opravdati i svoju odluku o povlačenju američkih postrojbi iz Afganistana. 

Kineski predsjednik poručio je u već snimljenom govoru kako demokracija nije pravo koje pripada samo pojedinim državama. 

Policije i prosvjednika znatno je manje nego proteklih godina. Demonstracije su dočekale čelnike Irana i Brazila. 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nastavlja posjet Sjedinjenim Državama. Danas će se sastati s 15 Hrvata u New Yorku, ljudima uspješnima u različitim područjima, izjavila je HTV-ova novinarka Branka Slavica.  

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović

Foto: Spencer Platt / REUTERS

U govoru pred Općom skupštinom UN-a Milanović je pozvao na solidarnost i zajedničko djelovanje u odgovoru na brojne globalne izazove, poput porasta nasilja, siromaštva i gladi.

- Možda više nego ikada prije važno je da nastavimo jačati multilateralizam i poredak ustanovljen na međunarodnom pravu u kojem UN ima središnju ulogu, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske. 

Pandemija COVID-a povijesni je ispit za našu generaciju, izjavio je Milanović, ističući da će način na koji na nju odgovorimo oblikovati buduće naraštaje.

- Kao članica ECOSOC-a od 2022. do 2024. Hrvatska će podržati snažniji multilateralni odgovor na pandemiju u duhu solidarnosti i partnerstva. Sigurna i učinkovita cjepiva te dijagnostika i liječenje moraju postati lakše dostupni svima, dodaje. 

Hrvatski predsjednik istaknuo je predanost naše zemlje miru i stabilnosti u jugoistočnoj Europi koju želi vidjeti u Europskoj uniji. Poseban je prioritet za Hrvatsku, kaže, euroatlantska perspektiva susjedne BiH i osiguravanje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u toj zemlji.

- Nažalost, politički govor u Bosni i Hercegovini često je u rasponu između dvije tendenciozne, neostvarive i neopravdane krajnosti - centraliziranog upravljanja i separatizma. Svaka od njih na svoj je način štetna i suprotna duhu ustavnog okvira, koji proizlazi iz Daytonskog sporazuma. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!