Milanović: Nitko ne želi ulazak BiH u EU kao Hrvatska

23.04.2022.

14:07

Autor: T.D./HRT/Hina

Zoran Milanović u Livnu

Zoran Milanović u Livnu

Foto: URED PREDSJEDNIKA / REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u subotu u Livnu da je Bosna i Hercegovina za Hrvatsku sigurnosno, emocionalno i državničko pitanje i da nema države koja toliko želi njezin ulazak u EU. Poručio je kako će osobno angažirati da se tamošnje Hrvate posve politički ne porazi na sljedećim izborima.


- Nema države koja želi ulazak BiH u Europsku uniju koliko to želi i koja na tome radi kao Hrvatska. Iz sentimentalnih, ali i čisto sebičnih razloga. To je u interesu zajednice koju predstavljam, rekao je Milanović na svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice vojne akcije u kojoj su hrvatske postrojbe zaustavile proboj JNA i srpskih snaga koje su nastojale osvojiti Livno te presjeći Hrvatsku na dva dijela.

Ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Livnu hrvatski predsjednik položio je vijenac i zapalio svijeće.

Milanović je dodao kako će se nakon njegova govora u Livnu postavljati pitanja o motivima poruka, navodeći kako se u Zagrebu puno snažnije zagovara europska perspektiva BiH "nego u većem dijelu Sarajeva".

- Nama je ovo važno. Nama je ovo sigurnosno, emocionalno, državno pitanje druge, susjedne države, rekao je.

Kritizirao je odnos međunarodnih dužnosnika prema Bosni i Hercegovini, napose oko pokušaja da se "nasilno organiziraju izbori" te na njima poraze Hrvati.

- Čekaju vas ne bitke, nego dogovori. Nije sve izgubljeno. Učinit ću sve da ne bude sve izgubljeno, da vas predstavljaju ljudi koje vi birate, rekao je Milanović.

Dodao je kako su u pripremi izbora narušena temeljna načela Daytonskog sporazuma.

- To nije put u Europu. Tako europska država ne funkcionira, istaknuo je.

Za sebe je rekao kako nije nacionalist, za što ga optužuje dio bošnjačkih političara i javnosti. Govoreći o obljetnici vojne pobjede hrvatskih snaga na livanjskome polju, hrvatski predsjednik rekao je kako to Republika Hrvatska nikada neće zaboraviti.  

- Ovdje se prije 30 godina rijetkom hrabrošću branila BiH, europska BiH, ali i hrvatska obala. Hrvatska to ne može zaboraviti, naveo je.

Prema njegovu tumačenju, da Hrvatska i BiH nisu imale embargo na naoružanje te da su imale dostupnost naoružanja kakvo danas ima Ukrajina, ne bi se dogodio pad Vukovara.

- Da smo imali kao što danas ima Ukrajina, Vukovar ne bi pao. Tenkovi ne bi prešli Dunav, rekao je.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović rekao je kako neće uspjeti pokušaji podjele Hrvata u BiH te da će se očuvati načela iz ustava BiH za koje su se borili branitelji.

- Nismo niti ćemo popustiti da iz ustava nestane konstitutivnost, jednakopravnost i suverenost, rekao je.

Dodao je kako će BiH biti domovina hrvatskog naroda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!