Milanović na Malti, razgovarao s predsjednikom vlade i šefom Zastupničkog doma

12.07.2022.

16:14

Autor: HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi u državnom posjetu Republici Malti

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi u državnom posjetu Republici Malti

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji boravi u državnom posjetu Republici Malti, sastao se odvojeno i s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Malte Anġlu Farrugiom, predsjednikom Vlade Republike Malte Robertom Abelom i šefom opozicije Bernardom Grechom.

Kao i prethodno sa svojim domaćinom, predsjednikom Republike Malte Georgeom Vellom, predsjednik Milanović razgovarao je s najvišim malteškim dužnosnicima o temama posebno važnim za Hrvatsku, a to su: podrška Malte za ulazak Hrvatske u šengensku zonu, malteška iskustva s eurom budući da i Hrvatska uskoro postaje članica euro zone te o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

U utorak, drugog dana državnog posjeta Republici Malti, predsjednik Republike Zoran Milanović i supruga prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović posjetili su i Konkatedralu svetog Ivana u Valletti, a državni posjet Republici Malti predsjednik Milanović završio je tradicionalnom ceremonijom sadnje stabla u vrtu palače „San Anton“ u Attardu u društvu domaćina, malteškog predsjednika Velle.

Predsjednik Malte pozvao je predsjednika Milanovića da sudjeluje na sastanku Arraiolos koji će se održati na Malti u listopadu ove godine. Državni posjet Predsjednika Republike Hrvatske Republici Malti uslijedio je nakon državnog posjeta predsjednika Republike Malte George Vella Republici Hrvatskoj u listopadu prošle godine s ciljem daljnjeg jačanja prijateljskih odnosa dviju država.

- Hrvatski turisti dobrodošli su na Maltu. Hrvatska je, isto tako, jedno od omiljenih odredišta Maltežana, koji rado odlaze na odmor u vašu predivnu zemlju. I ja sam je posjetio i uistinu mi se sviđa. Za nas je ključna povezanost zračnim linijama jer smo otočna država. 98 posto svih dolazaka na Maltu ostvari se zračnim putem, rekao je Carlo Micallef, glavni izvršni direktor turističke zajednice Malte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!